Rusia avertizează că acordul privind exportul de cereale ucrainene poate eşua
Autor: DCBusiness Team | 02 aug 2022, 18:12
Rusia avertizează că acordul privind exportul de cereale ucrainene poate eşua dacă nu va fi aplicat întregul pachet.

Rusia a avertizat marţi Occidentul că neaplicarea componentei acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ruseşti, care conform acestei înţelegeri trebuie să se desfăşoare în paralel cu exportul cerealelor ucrainene, ar putea avea ca efect un eşec al întregului acord, relatează agenţiile EFE şi DPA.

''Doresc să subliniez că acordurile convenite la Istanbul sunt un pachet. Prin urmare, avertizăm împotriva oricărei încercări de a complica sau de a nu respecta a doua parte a pachetului'', a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Ea a făcut astfel referire la partea a doua acordului convenit de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU, ce prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale, astfel încât şi Moscova să-şi poată relua exporturile de cereale şi îngrăşăminte. Prima parte a acordului se referă la înlăturarea blocadei ruseşti care a împiedicat exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Rusia şi Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu, iar exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după agresiunea asupra Ucrainei, au fost de asemenea împiedicate, ca urmare a suspendării schimburilor bancare şi financiare, rezultată din aceste sancţiuni.

''Pentru o soluţionare completă a problemei alimentare este necesar ca statele occidentale să garanteze condiţiile de acces pentru îngrăşămintele şi alimentele ruse pe piaţa internaţională, adică să fie ridicate obstacolele financiare şi logistice create de sancţiunile lor'', a precizat Zaharova. O primă navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a plecat luni din portul ucrainean Odesa, cu destinaţia Liban.

 

Citeşte şi: Ucraina a primit prima tranşă a împrumutului UE de 500 de milioane de euro

 

Ucraina a primit prima tranşă a împrumutului UE în valoare de 500 de milioane de euro. Prima tranşă a împrumutului UE, în valoare de 500 de milioane de euro, a fost deja transferată în contul Băncii Naţionale a Ucrainei, a anunţat, luni, premierul Ucrainei, Denis Şmîgal. "Uniunea Europeană a acordat Ucrainei 1 miliard de euro ca ajutor macrofinanciar excepţional. Prima tranşă de 500 de milioane de euro a fost deja transferată în contul BNU. Ne aşteptăm ca a doua tranşă să sosească în cursul zilei de mâine" - a scris premierul ucrainean pe canalul său Telegram.

Potrivit afirmaţiilor şefului Guvernului ucrainean, "acest 1 miliard de euro face parte dintr-un pachet mare de sprijin pentru Ucraina în valoare totală de 9 miliarde de euro". Aceste fonduri "vor ajuta la finanţarea nevoilor bugetare prioritare" - a subliniat Şmîgal. Menţionăm că, la 12 iulie, Consiliul ministerial UE pentru economie şi finanţe a aprobat un credit de 1 miliard de euro pentru Ucraina, ca parte a programului de asistenţă macrofinanciară de urgenţă pentru această ţară.

Iar pe 18 mai, Comisia Europeană a anunţat pregătirea până la sfârşitul acestui an a unui program de creditare macrofinanciară de urgenţă pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro sub garanţii UE, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe