Rusia: Ca răspuns la sancțiuni, FSB a FURAT ceasuri de milioane de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pe model ”davai ceas...”
Pe model ”davai ceas...”
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, faimosul FSB, fostul KGB, a confiscat la Moscova ceasuri Audemars Piguet în valoare de milioane de dolari, ca represalii împotriva Elveției pentru că s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei din cauza războiului împotriva Ucrainei.

Potrivit Ministerului federal elvețian al Afacerilor Externe, ceasurile prețioase au fost confiscate din depozitele locale ale firmei de către agenții speciali ai FSB. Autoritățile ruse au invocat infracțiuni vamale ca motiv pentru confiscarea ceasurilor, dar oficialii Ministerului elvețian de Externe au declarat că această acțiune a fost "cel mai probabil o măsură arbitrară de represalii ca răspuns la sancțiuni", scrie Centrul rus pentru jurnalism independent. 

Elveția a renunțat anterior la poziția sa tradițională de neutralitate și s-a alăturat sancțiunilor UE, interzicând în special exporturile de bunuri de lux în Rusia, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. 

Audemars Piguet și-a întrerupt exporturile către Rusia și operațiunile de vânzare cu amănuntul în Rusia pe 8 martie. În plus, Elveția a înghețat fondurile oligarhilor ruși aflați pe lista de sancțiuni a UE în valoare de aproximativ 5,75 miliarde de franci elvețieni.

Biroul de control al activelor străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA a publicat o listă completă a anturajului președintelui rus Vladimir Putin, a oligarhilor ruși, a membrilor familiilor și companiilor acestora, precum și a companiilor din complexul militar-industrial împotriva cărora Statele Unite au impus restricții economice.

Citește și Armata rusă are o problemă majoră de personal. De unde vrea să aducă soldați

SUA au decis sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, interzicând americanilor să facă afaceri cu Banca Centrală Rusă, iar sancțiuni au fost impuse și împotriva Ministerului rus de Finanțe și a Fondului Național de Bunăstare. 

La rândul ei, Comisia Europeană, a decis să aplice măsuri restrictive împotriva a altor 160 de ruși față de cei pedepsiți deja pentru politica lui Putin, fiind vorba, de această dată, de parlamentari, oligarhi și oameni de afaceri, în plus față de sancțiunile sectoriale anunțate anterior împotriva Rusiei și Belarusului.

Pe 10 martie, guvernul Marii Britanii a impus sancțiuni împotriva a șapte oligarhi ruși apropiați de președintele rus Vladimir Putin, printre care Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, și Oleg Deripaska, proprietarul grupului En+. A doua zi, Londra a anunțat înghețarea activelor și interzicerea călătoriilor pentru 386 de deputați ruși care au votat pentru "independența" LDNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel