Rusia, lovită în plin! Este o problemă pentru care nu are, practic, soluție
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Încet, dar sigur, adevărul iese la iveală, iar dacă vreun oficial de la Moscova, indiferent de rang, va ieși la rampă pentru a da asigurări că Rusia o duce excelentă și sancțiunile nici măcar nu au atins-o, toată lumea va știi că minte. 

Sancțiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce arme avansate pentru războiul din Ucraina, a declarat un consilier militar de rang înalt al NATO, recunoscând, totodată, că industria rusă ar putea produce în continuare "o mulțime de muniție".

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au anunțat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie a Ucrainei, inclusiv o interdicție privind vânzările de tehnologie avansată. "Ei sunt tot mai blocați de sancțiuni - pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament sunt de fabricație occidentală", a explicat Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează comitetul militar al NATO.

Un ritm infernal

"Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce privește capacitatea lor de a produce, de exemplu, înlocuitori de rachete de croazieră și armament mai avansat", a adăugat el. Punctul de vedere al oficialului NATO vine să confirme, practic, recenta declarație a șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a anunțat, la începutul săptămânii, că pierderea accesului la tehnologii de vârf din cauza sancțiunilor UE afectează grav capacitatea Moscovei de a menține producția de arme.

Ambele tabere din război se confruntă cu provocări deoarece conflictul convențional a necesitat cheltuieli pentru a furniza armatei cele necesare în ritmuri nemaiîntâlnite în ultimele decenii, a spus el. "Din câte știm noi, rușii au încă o bază industrială considerabilă și sunt capabili să producă o mulțime de muniții. Și au încă multe muniții", a adăugat el, vorbind înaintea unei reuniuni de două zile a șefilor apărării din NATO, care va începe vineri în Estonia.

Moscova spune că ceea ce numește "operațiune militară specială" a fost necesară pentru a împiedica ca Ucraina să fie folosită ca platformă pentru o agresiune occidentală și pentru a apăra vorbitorii de limbă rusă. Kievul și aliații săi occidentali resping aceste argumente ca fiind pretexte nefondate pentru un război imperial de agresiune.

Un nivel nu foarte ridicat

Președintele Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că Rusia rămâne fermă în fața sancțiunilor occidentale. "Tactica de blitzkrieg economic, asaltul pe care se bazau, nu a funcționat", a declarat el la televiziunea de stat, în timp ce prezida o reuniune privind economia.

Potrivit lui Bauer, aproximativ 85% din trupele rusești luptă deja în Ucraina, ceea ce limitează capacitatea Rusiei de a-și extinde prezența militară, deoarece nu poate anunța o mobilizare generală fără a declara război. "Un număr tot mai limitat de trupe își fac apariția în zonele fierbinți. Și singurul lucru pe care îl știm cu siguranță este că nivelul de pregătire al acestor trupe nu este foarte ridicat", a spus Bauer. 

Un stil demodat

În această lună, Ucraina a uimit Rusia cu o contraofensivă în regiunea nord-estică Harkov, oficialii ucraineni susținând că au fost recucerite 9.000 de kilometri pătrați (3.400 de mile pătrate), aproximativ cât suprafața insulei Cipru.

Bauer a declarat că succesul s-a datorat în mare parte antrenamentului trupelor ucrainene, conforme cu standardele NATO începând din 2014, ceea ce a permis armatei Kievului să preia inițiativa. "O altă explicație a acestui succes este că rușii luptă într-un stil foarte demodat", a spus el.

"Fiecare unitate rusă primește ordinele de la superiori, iar dacă se schimbă ceva, trebuie să aștepte un nou ordin. Ceea ce, pe timp de război, înseamnă înfrângere aproape iminentă și, categoric, pierdere a inițiative". Iar ucrainenii au avansat atât de repede încât rușii nu au avut timp să primească noi ordine, fiind nevoiți să se retragă și să dea înapoi.

Citește și De ce China nu sprijină Rusia cu trupe. Reacția lui Vladimir Putin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel