Sancțiunile occidentale încep să afecteze capacitatea Rusiei de a produce arme avansate pentru războiul din Ucraina, a declarat un consilier militar de rang înalt al NATO, recunoscând, totodată, că industria rusă ar putea produce în continuare "o mulțime de muniție".
Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au anunțat mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia din 24 februarie a Ucrainei, inclusiv o interdicție privind vânzările de tehnologie avansată. "Ei sunt tot mai blocați de sancțiuni - pentru că unele dintre componentele de care au nevoie pentru sistemele lor de armament sunt de fabricație occidentală", a explicat Rob Bauer, un amiral olandez care prezidează comitetul militar al NATO.
Un ritm infernal
"Vedem acum primele semne serioase ale acestui lucru în ceea ce privește capacitatea lor de a produce, de exemplu, înlocuitori de rachete de croazieră și armament mai avansat", a adăugat el. Punctul de vedere al oficialului NATO vine să confirme, practic, recenta declarație a șefului diplomației europene, Josep Borrell, care a anunțat, la începutul săptămânii, că pierderea accesului la tehnologii de vârf din cauza sancțiunilor UE afectează grav capacitatea Moscovei de a menține producția de arme.
Ambele tabere din război se confruntă cu provocări deoarece conflictul convențional a necesitat cheltuieli pentru a furniza armatei cele necesare în ritmuri nemaiîntâlnite în ultimele decenii, a spus el. "Din câte știm noi, rușii au încă o bază industrială considerabilă și sunt capabili să producă o mulțime de muniții. Și au încă multe muniții", a adăugat el, vorbind înaintea unei reuniuni de două zile a șefilor apărării din NATO, care va începe vineri în Estonia.
Moscova spune că ceea ce numește "operațiune militară specială" a fost necesară pentru a împiedica ca Ucraina să fie folosită ca platformă pentru o agresiune occidentală și pentru a apăra vorbitorii de limbă rusă. Kievul și aliații săi occidentali resping aceste argumente ca fiind pretexte nefondate pentru un război imperial de agresiune.
Un nivel nu foarte ridicat
Președintele Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că Rusia rămâne fermă în fața sancțiunilor occidentale. "Tactica de blitzkrieg economic, asaltul pe care se bazau, nu a funcționat", a declarat el la televiziunea de stat, în timp ce prezida o reuniune privind economia.
Potrivit lui Bauer, aproximativ 85% din trupele rusești luptă deja în Ucraina, ceea ce limitează capacitatea Rusiei de a-și extinde prezența militară, deoarece nu poate anunța o mobilizare generală fără a declara război. "Un număr tot mai limitat de trupe își fac apariția în zonele fierbinți. Și singurul lucru pe care îl știm cu siguranță este că nivelul de pregătire al acestor trupe nu este foarte ridicat", a spus Bauer.
Un stil demodat
În această lună, Ucraina a uimit Rusia cu o contraofensivă în regiunea nord-estică Harkov, oficialii ucraineni susținând că au fost recucerite 9.000 de kilometri pătrați (3.400 de mile pătrate), aproximativ cât suprafața insulei Cipru.
Bauer a declarat că succesul s-a datorat în mare parte antrenamentului trupelor ucrainene, conforme cu standardele NATO începând din 2014, ceea ce a permis armatei Kievului să preia inițiativa. "O altă explicație a acestui succes este că rușii luptă într-un stil foarte demodat", a spus el.
"Fiecare unitate rusă primește ordinele de la superiori, iar dacă se schimbă ceva, trebuie să aștepte un nou ordin. Ceea ce, pe timp de război, înseamnă înfrângere aproape iminentă și, categoric, pierdere a inițiative". Iar ucrainenii au avansat atât de repede încât rușii nu au avut timp să primească noi ordine, fiind nevoiți să se retragă și să dea înapoi.
Citește și De ce China nu sprijină Rusia cu trupe. Reacția lui Vladimir Putin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...