Rusia misterioasă. Oamenii care-i șoptesc la ureche lui Putin ce trebuie să facă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Oficialii ruși nu știu ce cuvinte să mai folosească pentru a-și convinge concetățenii că președintele lor ia singur deciziile. Realitatea este însă alta. Sunt trei oameni care-i șoptesc lui Putin la ureche ce trebuie să facă. 

Vladimir Putin tace. De la întâlnirea de săptămâna trecută cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și până la astăzi, nu a mai avut nici o ieșire publică, deși adoră să fie în centrul atenției. Liderul de la Kremlin a revenit la tăcerea sa obișnuită de tactician care refuză să acționeze sub presiune. O tăcere care poate fi interpretată ca liniștea dinaintea furtunii, vezi un iminent atac asupra Ucrainei. 

Astăzi însă, a rostit câteva vorbe. Așezat la capătul unei mele bizar de lungă, Putin l-a ascultat, mai întâi pe ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, spunându-i că mai există încă "o șansă" de compromis cu Occidentul pentru a rezolva criza ucraineană, apoi pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, afirmând că exercițiile militare din Belarus "se apropie de sfârșit".

Fiecăruia în parte, președintele a răspuns cu un laconic "bine". O punere în scenă care, între zgomotul bocancilor și zumzetul negocierilor, îi permite să-și mențină diplomația incertitudinii.

Înconjurat de o jumătate de duzină de prieteni apropiați, cu reputația de a fi nu atât un strateg pe termen lung, cât un tactician gata să își surprindă adversarii, Vladimir Putin ia decizii ”în cerc restrâns”, spre deosebire de predecesorii lui sovietici. În Politburo, Leonid Brejnev putea fi contrazis. La Kremlin, în 2022, Putin acționează mai singur decât secretarii generali din timpul Războiului Rece.

Citește și Bani pentru Ucraina. Occidentul se întrece în a oferi credite Kievului

Citește și Atacul Rusiei asupra Ucrainei se amână? Propunere ȘOC pentru președintele Putin

Când vine vorba de decizii de importanță capitală, Putin adună în jurul lui Consiliu de Securitate. Cei doi Serghei, Lavrov și Șoigu sunt mereu prezenți. Primul se bucură de încrederea președintelui. Al doilea îi este un bun prieten, alături de care își petrece cele mai multe dintre vacanțe. El este cel care organizează măsurile "tehnico-militare" dorite de Kremlin.

Printre "siloviki" - acești oameni ai serviciilor de forță - mai există cineva cu putere de influență asupra lui Putin. Este Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate și fost șef al serviciilor secrete, dar și Serghei Narîșkin, director al serviciilor de informații externe.

Vorbele lor, luările lor de poziție, îndemnurile și sfaturile lor cântăresc mai mult decât toate declarațiile luate la un loc ale celorlalți membri ai Consiliului. Ei sunt oamenii care îi șoptesc lui Putin care ar trebui să fie următoarea mișcare pe tabla de șah a marilor jocuri politice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel