Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei
Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei
Importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut în august cu 28% faţă de perioada similară din 2021, arată datele oficiale publicate marţi, dar pentru prima dată în ultimele patru luni Arabia Saudită este principalul furnizor, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 8,342 milioane de tone luna trecută.

Cantitatea din august, echivalentul a 1,96 milioane de barili pe zi (bpd), este uşor sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

Emma Li, China analist la Vortexa Analytics, susţine că actualele livrări din Rusia sunt probabil la acelaşi nivel cu cele din Arabia Saudită, aproape de 8,5 milioane de tone.

Chiar dacă China a majorat achiziţiile de petrol din Rusia, profitând de scăderea achiziţiilor din Europa, importurile din Arabia Saudită s-au redresat luna trecută, la 8,475 milioane de tone, sau 1,99 milioane bpd, cu 5% mai mult faţă de nivelul din august 2021.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei în primele opt luni din 2022, cu 58,31 milioane de tone de petrol, faţă de 55,79 milioane de tone din Rusia.

De asemenea, China nu a importat deloc ţiţei din Statele Unite, arată datele oficiale.

Republica Moldova caută alternative la gazele ruseşti

Republica Moldova a selectat şapte companii pentru a-şi asigura gaze de luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte, a declarat marţi vicepremierul Andrei Spînu, transmite Reuters.

Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care preţurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al ţării că gigantul rus este "imprevizibil".

Autorităţile de la Chişinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziţie de BERD în eventualitatea opririi livrărilor ruseşti, a explicat Spînu.

"Deocamdată am ales şapte companii. Gazprom nu este printre ele", a adăugat oficialul.

Compania de stat Moldovagaz anunţase marţi că a plătit pentru livrările din august şi urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deşi surse Reuters susţine că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.

Una din cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti, şi a fost puternic afectată de creşterea preţurilor după invadarea Ucrainei.

Oficialii din Republica Moldova susţin că Gazprom ar putea tăia gazele dacă una din condiţiile din contract nu este îndeplinită - finalizarea unui audit al datoriei sale acumulate pentru livrările de gaze, estimată la 709 milioane de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Foto: Freepik.com
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
sua - FOTO: Freepik@jcomp
Grafică: Oana Pavelescu
Metale rare
Un cuplu vizitează șantierul blocului unde au cumpărat un apartament / Foto: Freepik
Malware
Mihai Daraban și Jae Rak Kim, vicepreședinte Hyundai Heavy Industries

Dialog la nivel înalt CCIR - Hyundai Heavy Industries

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Casă de schimb valutar
Groapă de gunoi
Carte electronica de identitate
Serviciul 112
Mină de suprafață / Foto: Freepik
Ministerul Mediului lansează un nou program de stimurale
Bani
Platforma care forează în zpcpmântul Neptun Deep / Foto: Romgaz
Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Lovitură grea pe piața criptomonezilor / Foto: Freepik
Sulina
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash
La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...


pixel