Rusia pregăteşte lansarea rublei digitale şi mizează şi pe sprijinul subsidiarelor UniCredit şi Raiffeisen

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Moscova a divulgat planurile privind lansarea rublei digitale.

Moscova se aşteaptă ca subsidiarele locale ale Raiffeisen Bank International (RBI) şi UniCredit să participe la lansarea pe scară largă a rublei digitale în iulie 2025, sau se vor confrunta cu potenţiale amenzi, a anunţat joi Banca Centrală a Rusiei, transmite Reuters.

Subsidiarele Raiffeisen şi UniCredit sunt două din cele 13 bănci de importanţă sistemică de pe piaţa rusă, dar ele sunt de asemenea sub presiunea Băncii Centrale Europene să-şi reducă expunerea la Rusia.

Rusia desfăşoară un proiect pilot privind rubla digitală şi intenţionează implementarea pe scară largă d ela 1 în iulie 2025. Conform schemei pilot, un grup select de persoane fizice şi companii au permisiunea de a deschide portofele digitale şi de a face achiziţii şi transferuri cu ruble digitale.

Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a explicat că implementarea proiectului din 2025 va fi voluntară pentru persoanele fizice dar nu şi pentru băncile de importanţă sistemică.

"Am prevăzut ca cei care nu sunt pregătiţi să plătească o amendă, dar trebuie adoptă legislaţia în acest sens. Sperăm că în curând va fi adoptată legislaţia", le-a spus jurnaliştilor Nabiullina.

Reprezentanţii subsidiarei ruse a Raiffeisen nu au dorit să facă comentarii, iar cei ai UniCredit nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta.

Peste 130 de ţări explorează versiuni digitale ale monedelor lor. Rubla digitală ar putea fi crucială pentru eforturile Rusiei de a ocoli sancţiunile occidentale, după ce partenerii comerciali majori, cum ar fi China, au devenit mai prudenţi în afacerilor loc cu Moscova.

Va fi nevoie de câţiva ani până când rubla digitală va fi folosită pe scară largă, a recunoscut viceguvernatorul Băncii Rusiei, Olga Skorobogatova. Ea a confirmat că subsidiarele Raiffeisen şi UniCredit sunt aşteptate să ia parte la proiect.

Raiffeisen şi UniCredit încearcă de doi ani să plece din Rusia

 

La presiunile Băncii Centrale Europene de a-şi grăbi plecarea, directorii celor două bănci au analizat varianta vânzării activelor ruseşti ca modalitate pentru a-şi reduce pierderile, a evita riscul să violeze sancţiunile şi a limita posibilele prejudicii aduse imaginii lor.

Cu toate acestea, Rusia a pus din ce în ce mai multe obstacole în calea companiilor internaţionale care ar dori să plece din Rusia. Guvernul de la Moscova a creat o comisie specială care trebuie să aprobe vânzările de active şi a obligat firmele străine să îşi vândă activele la un discount semnificativ, pe lângă faptul că sunt obligate să plătească o taxă de ieşire.

Săptămâna trecută, Executivul de la Moscova a decis să înăsprească şi mai mult aceste prevederi, majorând discountul pe care vânzătorul trebuie să îl accepte, de la 50% până la 60%, şi dublând taxa de ieşire, până la 35%. În plus, de acum înainte tranzacţiile cu o valoare de peste 50 de miliarde de ruble (515 milioane dolari) vor trebui să obţină şi aprobarea lui Putin.



UniCredit şi Raiffeisen şi-au redus operaţiunile din Rusia dar asigură în continuare unele plăţi, inclusiv în valută în cazul acelor tranzacţii care nu sunt vizate de sancţiuni. Asta le face active valoroase pentru Rusia, care începând din luna iunie se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte plăţile transfrontaliere.

Pentru moment diviziile din Rusia ale UniCredit şi Raiffeisen sunt foarte profitabile graţie dobânzilor ridicate din Rusia, însă restricţiile fac imposibil transferul câştigurilor către băncile mamă. În cele din urmă, este posibil ca aceste divizii să înregistreze pierderi, dacă situaţia geopolitică va persista, ceea ce le va afecta capitalul.

UniCredit a pus deoparte provizioane prin care să acopere ceea ce a numit "impactul unor pierderi extreme", adică o naţionalizare a diviziei sale din Rusia. În luna mai a acestui an, CEO-ul de la UniCredit, Andrea Orcel a recunoscut că o ieşire completă din Rusia va fi dificil de realizat. "Dacă ar exista o oportunitate pentru a accelera dezangajarea noastră am face asta", a spus Andrea Orcel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie

pixel