Eforturile Rusiei de a menține fluxul de importuri neautorizate au un succes limitat, judecând după o prognoză a ministrului industriei, în timp ce țara încearcă să facă față sancțiunilor internaționale care au provocat un exod al companiilor străine și penurie a unor produse de la invazia Ucrainei.
Vânzările de pe piața gri, cunoscute și sub numele de importuri paralele, au ajuns la aproape 6,5 miliarde de dolari de când guvernul a permis companiilor, în luna mai, să aducă bunuri pentru piața internă fără a obține acordul producătorilor lor, a declarat vicepremierul Denis Manturov într-un interviu acordat serviciului de presă Interfax și care a fost publicat luni.
Este o privire rară asupra stării economiei după ce Rusia a încetat să mai publice unele statistici cheie, inclusiv o defalcare detaliată a importurilor și exporturilor.
Ultima evaluare a lui Manturov cu privire la progresele înregistrate în încercarea de a introduce bunuri străine scutite de legile privind mărcile comerciale a fost în iunie, când a estimat că importuri paralele în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari au sosit în prima lună de la intrarea în vigoare a programului.
Valoarea acestora ar putea ajunge la 16 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an, a declarat Manturov, care este responsabil pentru comerț și industrie. În acest scenariu, importurile paralele ar fi echivalente cu doar aproximativ 4% din bunurile importate de Rusia anul trecut.
Livrările de bunuri străine s-au prăbușit sub povara sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi ca răspuns la invazia ordonată de președintele Vladimir Putin în Ucraina la 24 februarie. Rusia a importat bunuri în valoare totală de 380 de miliarde de dolari în 2021, potrivit băncii centrale, care a prognozat săptămâna trecută că volumele totale ar putea scădea cu până la 31,5% în acest an.
Guvernul va urma o abordare "echilibrată" atunci când va decide ce bunuri să includă pe lista permisă pentru importul paralel, astfel încât "să nu afecteze companiile locale", a declarat Manturov.
Rusia încearcă de ani de zile să promoveze înlocuirea importurilor de mărci străine în încercarea de a-și face economia mai independentă însă fără prea mult succes. Manturov a declarat luna trecută că autoritățile ar putea anula importurile paralele pentru anumite bunuri în cazul în care producătorii ruși sunt capabili să fabrice suficient.
Citește și: Rusia a intrat în cea mai lungă recesiune din toate timpurile
Invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina a aruncat economia Rusiei cu patru ani în urmă în doar primele trei luni ale anului de după atac, ceea ce o plasează pe calea uneia dintre cele mai lungi recesiuni înregistrate vreodată.
Într-un calcul sumbru, războiului pentru Rusia a dus o economie care prindea viteză la începutul anului 2022 într-o contracție în al doilea trimestru. Datele care vor fi publicate vineri vor arăta că produsul intern brut s-a contractat pentru prima dată în mai mult de un an, scăzând cu 4,7% pe an, potrivit prognozei medii a 12 analiști intervievați de Bloomberg.
"Economia va renunța la patru ani de creștere, revenind la dimensiunea din 2018 în al doilea trimestru. Ne așteptăm ca această contracție să încetinească până în trimestrul al patrulea, cu o politică monetară mai relaxată care să susțină cererea. Cu toate acestea, economia va mai pierde încă 2% în 2023, deoarece interdicția energetică europeană va deprima exporturile”, a explicat Alexander Isakov, economist pentru Rusia.
Șocul sancțiunilor internaționale cauzate de război a perturbat comerțul și a paralizat industrii precum cea a producției de automobile, în timp ce cheltuielile de consum au fost gripate. Deși declinul economiei se dovedește până acum mai puțin abrupt decât se credea inițial, banca centrală estimează că prăbușirea se va agrava în trimestrele următoare și nu se așteaptă la o redresare până în a doua jumătate a anului viitor.
"Criza se deplasează pe o traiectorie foarte lină", a declarat Evgeny Suvorov, economist principal pentru Rusia la CentroCredit Bank. "În cel mai bun caz, economia va atinge punctul cel mai scăzut până la jumătatea anului 2023".
Banca Rusiei a acționat pentru a limita bulversarea piețelor și a rublei prin controale de capital și creșteri abrupte ale ratelor dobânzii. S-a revenit la un calm suficient pentru a anula multe dintre aceste măsuri. Vineri, banca centrală își va prezenta perspectivele de politică pentru următorii trei ani, cu o informare din partea viceguvernatorului Alexey Zabotkin.
Stimulentele fiscale și rundele repetate de relaxare monetară din ultimele luni au început, de asemenea, să își facă efectul, atenuând impactul sancțiunilor internaționale. Extracția de petrol și-a revenit, iar cheltuielile gospodăriilor au dat semne de stabilizare.
Acest răspuns a asigurat o aterizare mai ușoară pentru o economie care, la un moment dat, analiștii se așteptau să se contracte cu 10% în al doilea trimestru. Economiștii de la bănci precum JPMorgan Chase & Co. și Citigroup Inc. și-au îmbunătățit de atunci perspectivele și văd acum o scădere a producției de până la 3,5% în întregul an.
Chiar și așa, Banca Rusiei preconizează că PIB-ul se va contracta cu 7% în acest trimestru și posibil chiar mai mult în ultimele trei luni ale anului. Aceasta estimează că economia s-a contractat cu 4,3% în al doilea trimestru. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...