Rusia se laudă că poate detecta orice rachetă din lume

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Vor fi activate toate tipurile de rachete ale Rusiei
Vor fi activate toate tipurile de rachete ale Rusiei
Ministerul Apărării din Rusia a postat ieri un videoclip pe diferitele sale canale de socializare, care arătau detaliile uneia dintre facilitățile de avertizare timpurie ale țării, care urmăresc rachetele balistice.

Videoclipul pare să prezinte centrul de control satelitar, Serpukhov-15 din Kaluga Oblast, la aproximativ 140 de kilometri sud-vest de Moscova.

Entitatea care operează aceste sisteme, denumită în mod obișnuit prin acronimul său rusesc SPRN, a simulat un atac de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din SUA. 

De asemenea, se observă exteriorul facilității, cu complexul său de opt antene plasate sub cupole geodezice enorme. Există o scurtă vedere în interiorul uneia dintre aceste cupole, dezvăluind însăși antena rotativă, utilizată pentru comunicarea cu sateliții de avertizare timpurie.

Videoclipul în cauză, arată informații critice care apar pe un ecran înainte ca operatorii din cadrul facilității să intre în acțiune pentru a începe să clasifice obiectul și să confirme dacă lansarea este sau nu reală, notează publicația Thedrive

Rolul SPRN este de a monitoriza eventualele atacuri ICBM, dar și de a contribui pentru eventuale contralovituri ca măsură de represalii nucleare, care este inițiată imediat când este detectată o amenințare probabilă.

Citește și: Berlinul caută să convingă SUA de utilitatea Nord Stream 2

2020 a fost anul atacurilor cibernetice

Rețeaua va fi, de asemenea, concepută pentru a proteja capitala rusă Moscova și zonele înconjurătoare.

Sistemul de avertizare a atacurilor cu rachete sau Sistema preduprezhdeniya o raketnom napadenii (SPRN) a devenit operațional în ceea ce era atunci Uniunea Sovietică la 15 februarie 1971.

Un sistem similar există și în Statele Unite, unde Lockheed Martin construiește trei noi sateliți de avertizare antirachetă, ca parte a programului Next-Gen OPIR. Aceasta face parte dintr-un plan mai larg pentru o serie de senzori noi, care protejează atât împotriva rachetelor balistice avansate, cât și a amenințărilor hipersonice emergente .

Serpuhov-15 este unul dintre cele două astfel de centre, al doilea centru fiind situat, lângă Komsomolsk-on-Amur, în Extremul Orient rus. Centrele comunică între ele, iar datele prelucrate sunt transmise la centrul de comandă de la Solnechnogorsk.

Serpukhov-15 a fost, în centrul unui incident din 1983, care aproape a dus la al treilea război mondial. Pe 26 septembrie 1983, o defecțiune gravă la acest centru de contro a alertat eronat oficialii cu privire la lansarea a cinci ICBM Minuteman în Statele Unite. 

După căderea Uniunii Sovietice, un incendiu s-a produs la Serpukhov-15, pe 10 mai 2001. Ca urmare a incendiului, controlul asupra tuturor celor patru sateliți ai stației s-a pierdut, deși centrul a revenit online până pe 20 august același an.

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că sistemele de avertizare împotriva atacurilor cu rachete din țară au detectat anul trecut peste 90 de lansări de rachete balistice străine și interne. De când a fost introdus SPRN, sistemul a detectat peste 2.000 de lansări de rachete balistice străine și interne și aproximativ 1.000 de lansări de rachete spațiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel