Videoclipul pare să prezinte centrul de control satelitar, Serpukhov-15 din Kaluga Oblast, la aproximativ 140 de kilometri sud-vest de Moscova.
Entitatea care operează aceste sisteme, denumită în mod obișnuit prin acronimul său rusesc SPRN, a simulat un atac de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din SUA.
De asemenea, se observă exteriorul facilității, cu complexul său de opt antene plasate sub cupole geodezice enorme. Există o scurtă vedere în interiorul uneia dintre aceste cupole, dezvăluind însăși antena rotativă, utilizată pentru comunicarea cu sateliții de avertizare timpurie.
Videoclipul în cauză, arată informații critice care apar pe un ecran înainte ca operatorii din cadrul facilității să intre în acțiune pentru a începe să clasifice obiectul și să confirme dacă lansarea este sau nu reală, notează publicația Thedrive.
#Видео Ракетно-космический щит РФ сегодня отмечает полувековой юбилей. В этот день 50 лет назад на боевое дежурство заступила сеть наземных радиолокационных станций, сформировавших национальную систему предупреждения о ракетном нападении https://t.co/2ur3GsF077 #СПРН #50ЛетСПРН pic.twitter.com/kJn6zmUWox
— Минобороны России (@mod_russia) February 15, 2021
Rolul SPRN este de a monitoriza eventualele atacuri ICBM, dar și de a contribui pentru eventuale contralovituri ca măsură de represalii nucleare, care este inițiată imediat când este detectată o amenințare probabilă.
Citește și: Berlinul caută să convingă SUA de utilitatea Nord Stream 2
2020 a fost anul atacurilor cibernetice
Rețeaua va fi, de asemenea, concepută pentru a proteja capitala rusă Moscova și zonele înconjurătoare.
Sistemul de avertizare a atacurilor cu rachete sau Sistema preduprezhdeniya o raketnom napadenii (SPRN) a devenit operațional în ceea ce era atunci Uniunea Sovietică la 15 februarie 1971.
Un sistem similar există și în Statele Unite, unde Lockheed Martin construiește trei noi sateliți de avertizare antirachetă, ca parte a programului Next-Gen OPIR. Aceasta face parte dintr-un plan mai larg pentru o serie de senzori noi, care protejează atât împotriva rachetelor balistice avansate, cât și a amenințărilor hipersonice emergente .
Serpuhov-15 este unul dintre cele două astfel de centre, al doilea centru fiind situat, lângă Komsomolsk-on-Amur, în Extremul Orient rus. Centrele comunică între ele, iar datele prelucrate sunt transmise la centrul de comandă de la Solnechnogorsk.
Serpukhov-15 a fost, în centrul unui incident din 1983, care aproape a dus la al treilea război mondial. Pe 26 septembrie 1983, o defecțiune gravă la acest centru de contro a alertat eronat oficialii cu privire la lansarea a cinci ICBM Minuteman în Statele Unite.
După căderea Uniunii Sovietice, un incendiu s-a produs la Serpukhov-15, pe 10 mai 2001. Ca urmare a incendiului, controlul asupra tuturor celor patru sateliți ai stației s-a pierdut, deși centrul a revenit online până pe 20 august același an.
Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că sistemele de avertizare împotriva atacurilor cu rachete din țară au detectat anul trecut peste 90 de lansări de rachete balistice străine și interne. De când a fost introdus SPRN, sistemul a detectat peste 2.000 de lansări de rachete balistice străine și interne și aproximativ 1.000 de lansări de rachete spațiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...