Rusia și China găsesc soluții de plată, sancțiunile americane se extind

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Care pe care!
Care pe care!
Opțiunile comerciale dintre Rusia și China s-au restrâns de când Statele Unite au impus sancțiuni săptămâna trecută asupra singurei sucursale bancare a Rusiei din China, dar vizita la Beijing, de luna trecută, a președintelui Vladimir Putin a venit să garanteze că ambele țări dispun, pentru moment, de alternative de plată.

De la vizita lui Putin, în regiunile de frontieră au fost înființate bănci cu licență specială, permițând companiilor ruse să deschidă conturi de nerezident (ANR) la bănci chineze, operațiuni care au dobândit un plus de importanță de când filiala VTB din Shanghai a fost vizată de sancțiuni, relatează Reuters, citând trei surse. 

Anul trecut, schimburile comerciale dintre Rusia și China au atins un nivel record de 240 de miliarde de dolari. Menținerea fluxului de venituri și mărfuri, crucial pentru Kremlin, depinde de fluditatea plăților.

Această soluție de eludare, care apelează la bănci regionale mai mici, ce rămân, deocamdată, sub radarul sancțiunilor SUA, arată că Moscova și Beijingul trebuie adopte măsuri tot mai complexe pentru a asigura continuitatea plăților bilaterale, expunând în același timp unele firme financiare chineze la sancțiunile SUA când acestea caută să ocolească restricțiile.

Utilizarea băncilor aflate în zone de frontieră facilitează mutarea intermediarilor care lucrează în numele companiilor rusești dintr-o regiune în alta. Acest sistem reduce, de asemenea, potențialele efecte pentru China.

Cu toate acestea, capacitatea acestor bănci de a efectua plăți în numele companiilor rusești se poate restrânge. Un înalt oficial al Trezoreriei SUA a declarat că Statele Unite lucrează la identificarea băncilor mai mici cu departamente de conformitate mai slabe care încă ajută la procesarea tranzacțiilor ce contribuie la producția militară a Rusiei.

„După vizita lui Putin, într-una dintre provinciile chineze au apărut bănci, care deschid conturi ANR pentru companii rusești pe teritoriul chinez”, a explicat o sursă bancară sub acoperirea anonimatului. Doar câteva bănci, situate în apropierea graniței de nord-est, mai lucrează cu Rusia, a completat a doua sursă.

„Și nici măcar nu sunt bănci mijlocii. Nici o bancă mai importantă nu mai lucrează cu Rusia. Asta este realitatea pe care trebuie să o recunoaștem”. VTB era deja sub sancțiuni, dar Trezoreria SUA a modificat restricțiile pentru a include entități străine, inclusiv filiala VTB din Shanghai, o mișcare ce complică fluxurile de plăți.

„Nimeni din China nu este pregătit să sufere sancțiuni secundare și să piardă piața globală doar din cauza Rusiei”, a declarat una dintre sursele Reuters. „Nici companii producătoare, nici structuri financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...


pixel