Rusia și Iranul își întăresc cooperarea
Autor: Antonio Grigore
Data publicării:
După încheierea unui acord de cooperare pe termen lung cu China, Iranul intenţionează acum să semneze un acord asemănător cu Rusia. / Foto: Vizita la Teheran, din februarie, a lui Serghei Lavrov.
După încheierea unui acord de cooperare pe termen lung cu China, Iranul intenţionează acum să semneze un acord asemănător cu Rusia. / Foto: Vizita la Teheran, din februarie, a lui Serghei Lavrov.
După încheierea unui acord de cooperare pe termen lung cu China, Iranul intenţionează acum să semneze un acord asemănător cu Rusia, informează Agerpres.

"Vrem, de asemenea, un acord cu Rusia similar cu cel pe care îl avem cu China, care să servească practic ca o foaie de parcurs pentru o cooperare economică obligatorie pe termen lung", a declarat luni şeful comisiei pentru afaceri externe din parlamentul iranian, Mojtaba Zolnur.

În plus, aceste acorduri constitue o opţiune eficientă pentru a ocoli sancţiunile americane şi europene împotriva Iranului, a spus Zolnur, potrivit agenţiei de ştiri iraniene Mehr.

Declaraţiile lui Zolnur nu a fost confirmat încă de cercurile guvernamentale. Cu toate acestea, se speculează că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va efectua în curând o vizită la Teheran.

Citește și: TAROM va renunța la avioanele AIRBUS

Sâmbătă, miniştrii de externe ai Iranului şi Chinei au semnat la Teheran un acord de cooperare pe o perioadă de 25 de ani. Scopul acestui acord vizează facilitarea realizării de investiţii de miliarde de dolari de către China.

În schimb, Iranul doreşte să furnizeze petrol la preţuri avantajoase, speculându-se că este planificată şi o cooperare în domeniul militar.

Preşedintele iranian Hassan Rowhani a descris acordul ca pe un proiect strategic important pentru creşterea economică a Iranului.

Iranul traversează o criză economică acută, în principal din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite în 2018, criză agravată de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Având în vedere că nici noul preşedinte american, Joe Biden, nu intenţionează să ridice în viitorul apropiat sancţiunile reintroduse de predecesorul său, Donald Trump, regimul de la Teheran îşi întăreşte cooperarea cu Rusia şi China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel