Bloomberg: Rusia transmite imagini violente pe canalele europene pentru copii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Antene de satelit / Foto: Freepik
Antene de satelit / Foto: Freepik
Companiile europene de sateliți suferă de luni de zile din cauza unor tentative de interferență provenite din Rusia, potrivit unor documente consultate de Bloomberg, ceea ce a dus la întreruperea transmisiunilor și chiar la programe violente trimise la un canal de televiziune pentru copii.

Cel puțin trei dintre sateliții operatorului francez Eutelsat SA au fost grav afectați de la jumătatea lunii martie, iar întreruperile au continuat cel puțin până la sfârșitul lunii mai, a declarat o persoană familiarizată cu această problemă.

În două ocazii - pe 28 martie și pe 17 aprilie - interferențele au înlocuit programul canalului de divertisment pentru copii BabyTV al Walt Disney Co. cu videoclipuri de război în limba rusă. În consecință, operatorul olandez de cablu Ziggo a retras BabyTV din oferta sa până la începutul lunii mai.

„Interferența a fost identificată în mod clar ca provenind de la stații terestre mari și, prin urmare, ar trebui înregistrată și monitorizată de autoritățile Federației Ruse”, a declarat Agenția Națională a Frecvențelor din Franța într-o scrisoare adresată Consiliului de Reglementare Radio, un organism internațional de supraveghere a telecomunicațiilor cu sediul la Geneva, care a fost consultată de Bloomberg.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, agenția Națiunilor Unite care coordonează împărțirea globală a frecvențelor radio și a orbitelor satelitare, a declarat că rapoartele vor fi discutate la următoarea reuniune a Consiliului pentru Reglementări Radio din 24-28 iunie. Agence Nationale des Frequences din Franța și centrul de frecvențe radio din Rusia nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Citiți și: UE cere consolidarea sectorului telecomunicaţiilor şi o piaţă energetică puternică

„Grupul Eutelsat este pe deplin conștient de interferențele deliberate ale frecvențelor radio din surse externe, care au avut un impact intermitent asupra unor servicii”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei franceze într-o declarație trimisă prin e-mail. „Lucrând în cooperare cu autoritățile de reglementare corespunzătoare, echipele Eutelsat Group sunt pe deplin implicate în această problemă”.

Pe fondul invaziei sale în Ucraina, Rusia a încercat să întrerupă diverse sisteme de comunicații europene, testând astfel gradul de pregătire al Uniunii Europene și al NATO. În aprilie, Estonia și Finlanda au acuzat Moscova că a bruiat semnalele GPS, perturbând zborurile și traficul maritim.

Citește mai mult: Estonia se adresează UE și NATO în fața suspiciunilor de bruiaj GPS rusesc

Sateliții Eutelsat nu sunt singurii care au fost vizați, iar impactul a fost resimțit și până în Ucraina și Portugalia, a declarat persoana respectivă, care a cerut să nu fie identificată deoarece detaliile nu sunt publice. Sateliții suedezi au fost, de asemenea, vizați cu emisiuni provenind din Moscova, Kaliningrad și Crimeea, a precizat aceasta.

Suedia, Olanda și Luxemburg au prezentat plângeri similare cu cea a Franței la consiliul de la Geneva, potrivit unor documente consultate de Bloomberg.

Deja în martie, agenția franceză îi scrisese omologului său rus pentru a se plânge de interferențe.

„Prin intermediul măsurătorilor, cu sprijinul unui sistem dedicat pentru detectarea interferențelor, am constatat că transmisia uplink a acestui purtător de interferențe provine din zona Moscovei, de pe teritoriul administrației dumneavoastră”, a precizat aceasta într-o scrisoare separată văzută de Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel