Rușii au atacat piața imobiliară din Turcia! Au luat tot ce au putut
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dacă nu mai pot cumpăra în Europa, se orientează spre țările care îi mai primesc încă
Dacă nu mai pot cumpăra în Europa, se orientează spre țările care îi mai primesc încă
De două luni, rușii cumpără active imobiliare în Turcia. În aprilie și mai, ei au fost lideri în clasamentul acestor achiziții efectuate de cetățeni străini, conform statisticilor oficiale.

În luna mai, vânzările de proprietăți către cetățeni străini au crescut, în luna mai, cu 235,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajugându-se la aproape 6.000 de unități. Cele mai multe locuințe din țară au fost cumpărate de cetățeni ruși - 1.275 de apartamente, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică al Turciei.

Surprinzător sau nu, locul secund a fost ocupat de cetățenii iranieni, cu 736 de unități în luna mai, urmați de cei irakieni, cu 617 apartamente.

Agenția de statistică notează că vânzările de imobile din Turcia au crescut cu 107,5% în mai față de aprilie 2022, cu un total de 122.768 de apartamente vândute. Cele mai multe locuințe au fost achiziționate în Istanbul, cu 22 148 de unități.

După cum s-a menționat, Istanbulul este prima preferință a străinilor care doresc să cumpere o locuință în Turcia. În luna mai, 2.451 de apartamente au fost vândute străinilor în orașul de pe malul Bosforului. Antalya se află pe locul al doilea, cu 1.885 de proprietăți, urmată de provincia mediteraneană Mersin, cu 264 de apartamente. De notat că prima centrală nucleară din Turcia, Akkuyu, este în construcție în provincia Mersin.

În luna aprilie a acestui an, cetățenii ruși au fost, de asemenea, lideri în achizițiile imobiliare din Turcia. Aceștia au cumpărat 1 152 de apartamente, majoritatea în Istanbul.

Citește și Rușii produc autoturisme fără airbag-uri sau ABS

Între timp, șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, considerată de mulți drept cel mai putenic om din Rusia, care a reușit să păstreze piața financiară a țării într-un echilibru ferm pe fondul crizei provocate de sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei în Ucraina, este de părere că se impune restabilirea încrederii investitorilor de retail, dezamăgiți de deprecierea investițiilor făcute anterior.

"Cu toții am lucrat din greu împreună pentru a aduce oamenii la bursă. Am avut un aflux masiv de investitori de retail. Acum este o perioadă de dezamăgire pentru ei, pentru că valoarea multor titluri de valoare a scăzut, iar unele active au fost înghețate. Și aceasta este o provocare pentru noi toți: cum să restabilim încrederea investitorilor privați în piața bursieră, pentru a avea investiții. Acesta este un set de sarcini, pe care le rezolvăm", a spus Nabiullina la un forum economic ce-și desfășoară zilele acestea lucrările la Sankt-Petersburg.

Șefa Băncii Centrale a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a elimina restricțiile valutare, menționând că acestea slăbesc treptat. Aceasta le-a împărțit în trei categorii: de stabilizare, de represalii (ca răspuns la înghețarea activelor) și istorice (legate de spălarea de bani).

"Părerea mea este că restricțiile (valutare) ar trebui ridicate. Cele mai multe, oricum", a subliniat Nabiullina, citată de publicația RBK.

Potrivit precizărilor sale, o comisie guvernamentală, condusă de ministrul de finanțe Anton Siluanov, a făcut deja zilele trecute o mișcare pentru a le relaxa. Acesta a decis să crediteze fondurile provenite din vânzarea acțiunilor străine în conturile străine ale rușilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel