Rușii au distrus infrastructurile critice în timpul retragerii din Herson
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rușii distrug totul în timp ce se retrag
Rușii distrug totul în timp ce se retrag
În timpul retragerii trupelor ruse din Herson, armata lui Putin a distrus tot ce a găsit în cale și în special infrastructura critică lăsând în urmă o catastrofă umanitară.

"Ocupanții au distrus toate infrastructurile critice - comunicații, alimentare cu apă, căldură, electricitate", a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs televizat către națiune, scrie Oilprice.com. "Dar noi vom restabili totul. Credeți-mă. Deși este nevoie de timp pentru asta, este deja clar pentru toată lumea că victoria va fi al noastră, a Ucrainei".

În timp ce retragerea rusă din Herson este considerată o înfrângere majoră pentru Moscova, deoarece aceasta era singura capitală regională pe care Rusia reușise să o cucerească și să o ocupe de la începutul invaziei din februarie, există îngrijorări că Kremlinul se pregătește pentru un alt bombardament major asupra infrastructurii critice a Ucrainei. 

În timpul retragerii lor din Herson, forțele rusești ar fi aruncat în aer barajul Nova Kahovka, după cum indică imaginile video difuzate de presa rusă. 

De asemenea, forțele rusești au distrus orice punct de trecere între orașul Kherson și teritoriul ocupat de cealaltă parte a râului Nipru. 

Companiile de utilități lucrează pentru a restabili infrastructura critică, iar forțele ucrainene curăță mii de mine plantate de forțele rusești în retragere, potrivit Reuters. Reconectarea alimentării cu energie electrică este prioritatea principală, în timp ce oficialii regionali au declarat că aprovizionarea cu gaze era stabilă.

În timp ce Rusia s-a retras din oraș, forțele sale ocupă în continuare regiunea Herson, pe malul estic al Niprului, unde Ucraina se teme că se regrupează pentru un nou atac.  

PBS l-a citat pe secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, care a declarat că, deși Kremlinul este preocupat de pierderea Hersonului, ar fi periculos să subestimeze Moscova. "Dacă au nevoie de mai multă carne de tun, o vor procura", a spus el.

Citește și:

Rușii au avariat un baraj peste fluviul Nipru

Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson (sud), controlată de forţele ruse, a fost avariat în urma unor bombardamente, despre care serviciile de urgenţă regionale au afirmat că au fost lansate de către ucraineni, au transmis duminică agenţiile de presă ruse, citate de AFP şi Reuters.

"Astăzi, la 10:00 (8:00 GMT), şase rachete Himars au fost lansate. Unităţile de apărare antiaeriană au doborât cinci, însă una a lovit ecluza barajului din Kahovka, care a fost avariat", a declarat un reprezentant al serviciilor de urgenţă, citat de agenţiile ruse. Potrivit oficialului, presupusul atac a fost o "tentativă de a crea condiţiile unei catastrofe umanitare", prin fisurarea barajului.

În ultimele săptămâni, Kievul a acuzat Moscova că "a minat barajul" lucru pe care rușii spun că sunt minciuni.

Reuters notează că în relatările agenţiilor de presă ruse nu au fost furnizate niciun fel de dovezi care să susţină aceste afirmaţii, ce nu au putut fi imediat verificate de agenţia de presă britanică.

Imensul baraj de la Nova Kahovka, aflat pe fluviul Nipru în amonte de Herson, unde forţele ucrainene au înregistrat succese, a căpătat o semnificaţie strategică vitală în ultimele săptămâni, aminteşte Reuters.

Începând din octombrie, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că intenţionează să distrugă barajul cu ajutorul explozibililor, ceea ce ar inunda o mare parte din zona aflată în aval şi ar provoca cel mai probabil distrugeri majore în oraşul Herson.

Expertul militar rus Vladislav Şurighin a comentat pentru postul de radio Govorit Moskva că atacul asupra barajului hidroelectric, punct-cheie pentru viitorul acces al trupelor ucrainene în Herson, înseamnă că Kievul va începe o ofensivă asupra oraşului, singura capitală regională cucerită de ruşi de la începerea campaniei militare din Ucraina, transmite EFE. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel