Rușii de la Gazprom încearcă să bage frica în europeni, lansând un avertisment

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Angajat al Gazprom
Angajat al Gazprom
În condițiile în care Uniunea Europeană a redus considerabil importurile de gaze rusești, iar depozitele ei sunt pline până aproape de refuz, Gazprom iese la rampă cu o declarație cât se poate de penibilă, care nu face decât să demonstreze disperarea unei companii căreia i-au fost tăiate pârghiile cu care a șantajat decenii la rând țările de pe Bătrânul Continent. 

În aceste condiții, gigantul energetic rus Gazprom a declarat că Europa, care a fost, până acum mai puțin de doi ani, principala sa sursă de venit, duce lipsă de gaze naturale și s-ar putea confrunta cu provocări. Un avertisment lansat mai bine de un an de când cele două conducte ale gazoductului Nord Stream au fost aruncate în aer. 

Exporturile de gaze ale Gazprom aproape s-au înjumătățit anul trecut, anungând la 100,9 miliarde de metri cubi (bcm), din cauza consecințelor politice ale invaziei din Ucrainei și după ce conductele submarine Nord Stream, cea mai mare rută de export de gaze rusești pentru piața europeană, au explodat, în septembrie 2022.

„Faptul că deficitul sistemic nu a dispărut se manifestă nu numai prin nivelul mai ridicat al prețurilor în 2023 față de anii de dinantea pandemiei de Covid, dar și prin persistența unui contango stabil pe piața gazelor naturale”, au declarat pentru o publicație rusă, Serghei Komlev și Alexander Shapin, responsabili de rang înalt ai Gazprom. După cum precizează Reuters, contango este o structură de piață în care contractele futures cu termene mai lungi sunt tranzacționate cu o primă, care încurajează comercianții să păstreze mărfurile în depozit pentru o revânzare mai profitabilă în viitor.

„Acest comportament al prețurilor înseamnă că, potrivit participanților de pe piață, sistemul de securitate energetică din Europa, construit în regim de urgență, este instabil și se confruntă cu noi provocări”, au subliniat cei doi manageri ai Gazprom. Înainte ca trupele lui Putin să intre în Ucraina, în februarie anul trecut, Rusia livra anual circa 155 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa, în mare parte prin conducte, potrivit cifrelor UE.

În 2022, importurile de gaze prin conducte în UE au scăzut la 60 de miliarde de metri cubi. Iar anul acesta, UE se așteaptă ca ele să cadă la 20 de miliarde de metri cubi. Și în condițiile acestea, tu, Gazprom, ai tupeul de a avertiza pe cineva? Ce ar putea însemna această declarația a responsabililor Gazprom decât o încercare de a împrăștia panică în rândul europenilor sau, o tentativă disperată de a mai obține niște contracte, deși este de la sine înțeles că acest lucru nu se va mai întâmpla în viitorul apropiat, poate chiar niciodată. 

Pentru a compensa deficitul, Europa a apelat la alte surse, inclusiv la gazul natural lichefiat (GNL) primit pe cale maritimă. În ceea ce privește GNL, cei doi de la Gazprom au ținut să sublinieze că această resursă energetică este mult mai scumpă decât gazul natural prin conducte și, de aceea, nici valoarea facturilor pentru europeni nu are șanse să se reducă prea curând. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Națională a României
Donald Trump
Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Prosumatori. Foto: Freepik.com
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții

pixel