Guvernele europene au dat afară sute de diplomați ruși după ce Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie anul trecut. S-a presupus că mulți dintre cei cărora li s-a ordonat să plece erau spioni care operau din ambasade sub acoperire diplomatică.
The Insider, un site de investigații în limba rusă, a obținut textul unei scrisori care i-ar fi fost adresată lui Putin de către 11 ofițeri GRU, în care aceștia se plâng de perspectivele slabe de angajare pentru soțiile lor la întoarcerea la Moscova și de lipsa de locuri pentru copiii lor la grădinițe.
Locuind în capitalele occidentale, spionii și diplomații ruși s-au bucurat deseori de nivelul lor de trai, în timp ce Moscova vocifera oficial împotriva gazdelor lor "decadente". La nivel practic, ambasadele lor asigură frecvent cazare și școlarizare.
Adresându-se lui Putin în forma politicoasă ca Vladimir Vladimirovici, ofițerii i-au reamintit că "mulți ofițeri de informații, care efectuau un serviciu provocator și adesea riscant în cadrul misiunilor diplomatice ale Federației Ruse, au fost forțați să părăsească țările europene" după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.
"Pentru multe dintre familiile ofițerilor, plecarea neașteptată din misiunile diplomatice a devenit o tragedie personală și a dat naștere la numeroase probleme", au scris ofițerii.
Printre acestea se numărau lipsa de locuințe, de locuri în sistemul de învățământ pentru fiii și fiicele care au frecventat anterior școlile ambasadei și de locuri de muncă pentru partenerii ofițerilor la Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad și în alte regiuni.
"Suntem militari și suntem pregătiți pentru orice dificultate. Dar cum rămâne cu familiile noastre?", i-au spus ofițerii lui Putin, adăugând: "Ni se spune să avem răbdare și că totul se va rezolva în viitorul apropiat. Multe soții, dintre care aproape toate au studii superioare, au plecat să-și găsească singure un loc de muncă, dar pur și simplu nu există profesii sau salarii decente disponibile."
Unei soții, care a vizitat o companie anonimă în legătură cu un loc de muncă, i s-a spus "în mod nesuferit: "Dacă nu-ți place, poți să te duci să livrezi pizza, te vei descurca"".
Pretinsa scrisoare nu poate fi verificată. The Insider a declarat că a fost obținută de la un angajat al administrației prezidențiale a lui Putin, care a redactat numele reclamanților pentru a nu fi expus ca sursă.
Scrisoarea a dezvăluit, de asemenea, gelozia dintre ofițerii GRU și diplomații expulzați din Ministerul de Externe alături de care ar fi lucrat în ambasadele rusești.
Bărbații GRU care locuiau anterior în cămine nu își permiteau să închirieze apartamente în Moscova, iar copiilor unor ofițeri li s-au alocat școli "în celălalt capăt al orașului", i-au spus reclamanții lui Putin. Între timp, Ministerul Afacerilor Externe "a reușit cumva să rezolve problemele angajaților săi cu locuințele, școlile și grădinițele".
"Vladimir Vladimirovici, am dori să subliniem că nu ne plângem, ci încercăm să obținem un tratament corect", au adăugat scriitorii.
Este o practică obișnuită ca spionii din orice țară să se dea drept diplomați pentru a desfășura activități de spionaj în străinătate. Toate cele trei servicii de securitate principale ale Rusiei - FSB-ul intern, serviciul de informații externe SVR și serviciile de informații militare GRU - au detașat în mod tradițional agenți în ambasade.
Oligarhul Lebedev, 43 de ani, magnatul media ruso-britanic, a mers la o școală primară a Bisericii Anglicane din Kensington, în vestul Londrei, în anii 1980, după ce tatăl său, Alexander, a fost detașat la ambasada sovietică ca ofițer KGB.
Doi ofițeri din GRU sunt suspectați că se află în spatele otrăvirii în Marea Britanie a lui Serghei Skripal, un fost ofițer de informații rus și informator al MI6, în Salisbury în 2018.
Cei doi bărbați, Alexander Mishkin și Anatoly Chepiga, ar fi fost membri ai unei secțiuni secrete a GRU, numită Unitatea 29155, despre care se crede că ar fi organizat alte tentative de asasinat în Europa, inclusiv otrăvirea unui traficant de arme bulgar. Mishkin și Chepiga zburau din Rusia în misiunile lor și se întorceau acolo după aceea, în loc să fie bazați în străinătate.
Plângerea privind școlile și locurile de muncă ale partenerilor făcea parte dintr-o serie mai largă de nemulțumiri exprimate în adresa către Putin. Scrisoarea acuză, de asemenea, presa rusă că ignoră eroismul forțelor speciale GRU care luptă în Ucraina.
Kremlinul nu a comentat scrisoarea și, de obicei, nu răspunde la rapoartele despre serviciile de securitate și de informații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...