Rușii, inventivi. Cum reușesc să cumpere produse occidentale

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Rușii au fost inventivi și au găsit o cale prin care să cumpărăr prodise occidentale
Rușii au fost inventivi și au găsit o cale prin care să cumpărăr prodise occidentale
După ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, Occidentul a impus o serie de sancțiuni economice Rusiei iar multe companii din vest au părăsit țara.

Una dintre primele măsuri a fost izolarea Rusiei din punct de vedere bancar și a fost eliminată din sistemul de plăți SWIFT.

Însă acum, în ciuda imposibilității de a efectua plăți în străinătate și a problemelor de logistică, rușii au început să facă mai des achiziții în magazinele online străine.

După ce cardurile Visa și Mastercard ale mai multor bănci rusești au fost blocate în străinătate, CDEK Forward (care se ocupă cu livrarea prin intermediari) a oferit clienților săi serviciile unor cumpărători parteneri, scrie publicația rusă banki.ru .

Din ianuarie până în iunie 2022, rezidenții din Federația Rusă au comandat aproape 323.000 de bunuri (în plus cu 30% în termeni anuali) cu o greutate totală de 128 de tone, potrivit CDEK Forward. În același timp, în prima jumătate a anului 2022, magazinele online străine au refuzat rușilor să cumpere bunuri prin intermediari pentru 130 de milioane de ruble (11 milioane de ruble cu un an înainte).

Numărul de comenzi pentru primele două trimestre ale anului în curs de la magazinele online străine a crescut de nouă ori în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a remarcat BXBox (proiectul Boxberry). În primul trimestru al anului 2022, numărul de comenzi din străinătate către Rusia pentru Ozon Global a crescut de opt ori față de aceeași perioadă din 2021.

În același timp, potrivit Asociației Companiilor de Comerț pe Internet (AKIT), volumul total al comerțului transfrontalier pe Internet în luna mai a acestui an a scăzut cu 51% față de anul trecut, până la 11,9 miliarde de ruble, reprezentând doar 3,3% din volumul comerțului pe Internet pentru această lună în Rusia. Nu există achiziții în majoritatea categoriilor de produse, reiese din datele AKIT.

Cel mai des, rușii au comandat din străinătate suplimente alimentare, tricouri, genți, adidași, bluze, hanorace, lenjerie de corp, jachete, rochii, pantaloni/jeans, produse electronice și electrocasnice, precum și materiale de construcții, potrivit Infoline-analytics. Potrivit CDEK Forward, cel mai popular brand în rândul rușilor în prima jumătate a anului a fost Calvin Klein - au fost comandate 28.561 de produse.

"Partenerii" sunt, de obicei, persoane fizice din diferite țări care plătesc produsul cu cardul lor pentru cineva din Rusia iar în schimbul serviciului, ei primesc un comision (10% din sumă, dar nu mai puțin de 5 dolari). În continuare, coletele sunt transportate în același mod ca și până acum - prin depozitul local al SDEK din oricare dintre cele 11 țări ale lumii, de unde operatorul logistic a livrat în mod independent produsele comandate pe teritoriul Rusiei.

În acest fel, este posibil să se livreze orice bunuri care nu se află sub incidența sancțiunilor. Timpul minim de livrare din SUA în Rusia poate fi de opt zile lucrătoare, dar, din cauza verificărilor suplimentare, poate fi prelungit la 10-16 zile lucrătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel