Rușii pregătesc Forța Siberiană. Destinația, China

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Gigantul rus Gazprom a anunțat marți că a început testele la câmpul de gaze Kovikta din Siberia, care ar trebui să crească capacitatea de export de gaze rusești către China în următoarele luni, în contextul intervenției militare din Ucraina.

Acesta este un pas important în implementarea proiectului "Forța Siberiei" și în crearea de noi centre de producție de gaze în estul țării", a declarat Alexei Miller, șeful Gazprom, într-o declarație.

Dl Miller a descris zăcământul de gaze Kovykta ca fiind o "bază de resurse crucială" pentru "dezvoltarea aprovizionării cu gaze a regiunilor estice ale Rusiei", precum și pentru "export", în special către vecinii chinezi și sud-coreeni, mari consumatori de energie.

Începerea testelor din acest zăcământ de gaze, situat în apropierea lacului Baikal din Siberia, este o condiție prealabilă pentru tranzitul de gaze către gazoductul Forța 1 din Siberia, care, de la sfârșitul anului 2019, leagă zăcământul Chaiandina (Yakutia) de nord-estul Chinei.

Acest anunț intervine într-un moment în care livrările de gaze rusești către Europa au scăzut puternic în Occident în ultimele luni, pe fondul crizei geopolitice provocate de conflictul din Ucraina.

Conectarea câmpului Kovikta la Forța 1 siberiană, planificată pentru următoarele câteva luni, "va da un impuls (....) și va crește livrările către consumatorii străini", a declarat dl Miller în comunicat.

Aceasta ar trebui să permită o creștere semnificativă a livrărilor de gaze rusești către China în anii următori.

La jumătatea lunii septembrie, vicepremierul rus însărcinat cu energia, Alexander Novak, a declarat că Gazprom, care exploatează gazoductul Forța 1 din Siberia, își va "crește livrările" la "20 de miliarde de metri cubi de gaz" în fiecare an, în special prin exploatarea rezervelor din câmpul Kovikta.

În 2025, când își va fi atins capacitatea maximă, Forța Siberiană 1 va produce 61 de miliarde de metri cubi pe an, adică mai mult decât Nord Stream 1 (55 de miliarde de metri cubi), care este oprit de la începutul lunii septembrie în Europa și care a fost afectat la sfârșitul lunii septembrie de mai multe scurgeri misterioase.

De asemenea, Rusia plănuiește să construiască Forța Siberiană 2 din 2024 pentru a aproviziona China prin Mongolia, un alt semn că strategia energetică a Rusiei a luat într-adevăr o turnură spre est.

Citește și:

Rușii au reluat furnizarea de gaze către Italia

Transportul de gaze rusești prin Austria către Italia ar fi fost reluat, anunță Gazprom.

Producătorul rus de gaze "împreună cu cumpărătorii italieni au reușit să găsească o soluție", în contextul în care schimbările de reglementare din Austria de la sfârșitul lunii septembrie au oprit fluxurile către Italia, potrivit unei declarații publicate miercuri pe canalul Telegram.

Potrivit Gazprom, operatorul austriac a declarat că este pregătit să confirme nominalizările de tranzit ale Gazprom Export care permit reluarea livrărilor de gaze rusești prin Austria.

Gazprom a suspendat total livrările de gaz începând cu data de 1 octombrie către Eni, invocând 'imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria', a anunţat gigantul italian în domeniul hidrocarburilor, transmite AFP.

”Gazprom ne-a comunicat că nu poate confirma livrarea volumelor cerute pentru astăzi (sâmbătă, 1 oct, n.r.), invocând imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria”, a indicat Eni într-un comunicat în care se mai preciza că ”în consecinţă, fluxurile de gaz rusesc destinate Eni prin punctul de intrare de la Tarvisio vor fi nule'.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Italiei trece prin Ucraina, prin intermediul gazoductului TAG care ajunge la Tarvisio, în nordul ţării, la frontiera cu Austria. Citelte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel