Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, atacuri de artilerie și blindate, urmate de atacuri aeriene în est, atacuri amfibii în Odessa și Mariupol și o incursiune mai mică prin Belarusul vecin, a declarat sâmbătă dimineață generalul de brigadă ucrainean Kirilo Budanov pentru Military Times, într-un interviu exclusiv.
Exercițiul militar de amploare Zapad 21 al Rusiei de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot lansa mai mult de 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus el.
Atacul pe care Rusia îl pregătește, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice altceva văzut până acum în conflictul început în 2014, care s-a soldat cu aproximativ 14.000 de ucraineni uciși.
Vorbind vineri pentru Washington Post, noul ministru ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.
Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor și sistemele de armament în Crimeea ocupată și pregătind sisteme precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskandar și alte arme, în apropierea graniței. Acesta a declarat că vremea rea nu este o problemă nici pentru ucraineni și nici pentru ruși.
Tactica socială
Cu toate acestea, orice astfel de atac ar urma mai întâi o serie de operațiuni psihologice aflate în curs de desfășurare, menite să destabilizeze Ucraina și să submineze capacitatea sa de luptă, a declarat Budanov.
"Ei vor să alimenteze tulburări sociale, prin proteste și mitinguri, care să arate că oamenii sunt împotriva guvernului", a spus el.
Aceste eforturi includ protestele în curs de desfășurare împotriva vaccinării anti-COVID-19, despre care Budanov a spus că au fost organizate de Rusia, care încearcă, de asemenea, să alimenteze neliniștea legată de economie și de aprovizionarea cu energie.
Harta dată publicității de către autoritățile ucrainene în care arată cum va decuge invazia
În plus, Budanov a declarat că Rusia încearcă să stârnească sentimente antiguvernamentale în legătură cu un incident numit "Wagnerate" - o controversă care implică aproximativ 30 de membri ai grupului militar privat rusesc responsabil de atacuri în interiorul Ucrainei. Membrii grupului Wagner, care au ajuns în Belarus, ar fi trebuit să fie aduși înapoi în Ucraina pentru a fi reținuți, dar în schimb au ajuns să fie trimiși în Rusia cu ajutorul KGB-ului din Belarus, a declarat Budanov.
Operațiunile psihologice rusești sunt folosite pentru a arăta că "autoritățile noastre au trădat poporul", a declarat Budanov.
Conflictul frontalier actual dintre Polonia și Belarus, care încearcă să trimită refugiați în Europa prin granița cu Polonia, face parte din acest efort, a spus el.
"Ei vor să facă situația din interiorul țării din ce în ce mai periculoasă și mai grea și să creeze o situație în care să fim nevoiți să schimbăm guvernul", a spus Budanov. "Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare își vor face treaba".
Rusia pregătește invazia Ucrainei? Belarus, potențială linie de front
Când intervine armata
Budanov a declarat că evaluările serviciilor de informații americane și ucrainene cu privire la momentul în care va avea loc un atac rusesc sunt foarte asemănătoare.
"Evaluările noastre sunt aproape la fel ca ale colegilor noștri americani", a spus el.
Ambasada Rusiei nu a răspuns sâmbătă la o solicitare de comentarii. Pentagonul a refuzat sâmbătă să comenteze evaluările lui Budanov cu privire la momentul și natura unui potențial atac rusesc, indicând în schimb comentariile făcute miercuri și joi de secretarul Apărării, Lloyd Austin.
Statele Unite continuă să observe "un comportament îngrijorător din partea Rusiei", a declarat Austin miercuri reporterilor.
"Nu știm exact ce pune la cale domnul Putin", a spus el. "Dar aceste mișcări sunt cu siguranță în atenția noastră. Și aș îndemna Rusia să fie mai transparentă cu privire la ceea ce pune la cale, să ia măsuri pentru a respecta acordurile de la Minsk.
"Sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne de neclintit."
Ucraina vrea mai mult de la americani
După ce s-a întâlnit joi cu Oleksii Reznikov, Austin a declarat că SUA "vor continua să avanseze în prioritatea noastră comună de a contracara agresiunea rusă și de a aprofunda cooperarea noastră în domenii precum securitatea Mării Negre, apărarea cibernetică și schimbul de informații".
Budanov a declarat că, în mod ideal, SUA ar ajuta la descurajarea oricărei incursiuni rusești, prin ajutor militar suplimentar și prin creșterea presiunii diplomatice și economice, inclusiv prin mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și prin confiscarea și blocarea conturilor bancare rusești.
De asemenea, pe lângă ajutorul american deja promis și livrat, inclusiv bărci de patrulare Mark VI, sisteme antiblindate Javelin și sisteme radar de contracarare ușoară AN/TPQ-53, Ucraina caută sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, antirachetă și antidronă, precum și dispozitive de bruiaj electronic, a mai spus Budonov. Bateriile de rachete Patriot și sistemele de contracarare a rachetelor, artileriei și mortierelor se află pe lista de dorințe a Ucrainei.
Sistemele AN/TPQ-53
Sistemele AN/TPQ-53 au fost folosite cu mare succes, au declarat anterior oficiali militari ucraineni pentru Military Times. Budanov a declarat că sistemele Javenlin au fost, de asemenea, folosite împotriva forțelor rusești. Acestea, împreună cu dronele fabricate în Turcia, folosite împotriva trupelor de artilerie separatiste aliate cu Rusia, au o valoare de descurajare psihologică semnificativă, a declarat Budanov, făcându-i pe ruși să se gândească de două ori înainte de a ataca.
Cu toate acestea, a spus el, Ucraina are nevoie de mai mult ajutor din partea Americii.
"Cred că nu este suficient pentru noi în acest moment", a spus el despre ajutorul actual și promis al SUA pentru Ucraina. "Avem nevoie de mai mult. Nicio țară, cu excepția Ucrainei, nu are un război deschis cu Rusia. Iar noi avem de șapte ani. De aceea suntem siguri că SUA ar trebui să ne dea tot ceea ce nu am primit înainte. Și chiar acum. Este momentul potrivit pentru asta. Pentru că după, ar putea fi foarte târziu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...