Într-adevăr, rușii merg la cumpărături în Finlanda. Este adevărat pe o rută ocolitoare. Dar ce contează când poți veni acasă cu traista plină de bunătățile care au dispărut din magazinele din Rusia după ce Occidentul a introdus sancțiuni și a interzis ca în țara lui Putin să mai fie exportate o grămadă de bunuri.
Întrucât Norvegia nu a închis granița pentru ruși, ei pot intra în țară cu vize valabile prin punctul de trecere a frontierei Storskog. De acolo pot călători în Finlanda, stat membru Schengen, pentru a face cumpărături, relatează Euractiv.
Cui revine responsabilitatea, nu este foarte clar
Potrivit relatărilor din presa locală, rușii vin cu autobuzele, ce pot fi văzute zilnic în localități situate nu departe de frontieră. Ce cumpără? Ce a dispărut din țara lor, adică brânză de calitate superioară, cafea sau ciocolată fină.
Autoritățile par a fi neputincioase, deoarece, conform reglementărilor actuale, responsabilitatea rămâne neclară.
Luat la întrebări de postul de televiziune YLE, ministerul finlandez al Afacerilor Externe a declarat că produsele înscrise pe listele de sancțuni nu ar fi trebui vândute clienților care vor să le ducă în Rusia. Dar cum afli care sunt intențiile cumpărătorilor?
Vânzătorii nu cer actele la control
Vama finlandeză a comentat că traficul nu a putut fi oprit din cauza normelor Schengen. De obicei, vânzătorii nu cer actele clienților, așa că rușii își pot umple liniștiți coșurile, ceea ce înseamnă că unele articole sancționate de UE pot ajunge în Rusia.
Într-un interviu acordat YLE, Kari Hannu, un ofițer vamal, a declarat că vama verifică, în mod evident, ceea ce este exportat din Finlanda, dar dacă produsele sunt aduse în Rusia din Norvegia, responsabilitatea revine vămii norvegiene.
Între timp, comercianții locali par să aibă opinii diferite în această privință.
Citește și Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda
Peste 44.000 de ruși au vizitat Thailanda în octombrie, față de mai puțin de 10.000 în lunile care au urmat începerii războiului din Ucraina în februarie, potrivit datelor Ministerului Turismului și Sportului. Reluarea zborurilor directe între Moscova și Phuket de la sfârșitul lunii trecute va atrage mai mulți turiști, potrivit oficialilor thailandezi.
Zborurile charter operate de companii aeriene precum Azur Air și zborurile comerciale ale companiei aeriene de stat Aeroflot au trasnportat turiști din Moscova, Novosibirsk și Vladivostok la Bangkok precum și alte destinații populare pentru olajele lor precum Pattaya și Phuket, potrivit Asociației de turism din Phuket.
"Sosirile de turiști ruși sunt în prezent pe primul loc în Phuket", a declarat președintele consultativ al asociației, citat de Bloomberg. "Diferența de sosiri între turiștii ruși și cei indieni s-a mărit considerabil acum". ...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...