AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Afanasy Nikolaev, candidat în științe istorice i-a propus președintelui rus Vladimir Putin să mute capitala de la Moscova la Irkutsk, căruia i se mai spune și ”Parisul Sibertiei”. De ce? Din mai multe motive: în primul rând pentru că însuși liderul de la Kremlin a cerut zilele trecute ca regiunile din Orientul Îndepărat al țării să fie dezvoltate cu prioritate. Iar în al doilea rând, oricum relațiile economice au fost reorientate spre spațiul asiatic.
Luat la întrebări de jurnaliști, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Medvedev, a recunoscut că nu a văzut scrisoarea istoricului din Irkuțk, dar a citit articolele din presă. ”Nu cred că inițiativa are șanse de realizare”, a spus, sec, Peskov.
Ar fi un dezastru
Ideea mutării capitalei Rusiei de la Moscova nu este nouă. În 2016, când premier era Dmitri Medvedev, s-a propus ca opțiune orașul-port Sevastopol, din Crimeea. Atunci, reacția a venit din partea Ministerul Justiției, care, într-un comunicat de câteva pagini, a arătat că o astfel de idee reclamă o analiză atentă a eventualelor riscuri”.
În 2017, Yuri Krupnov, expert în dezolvare regională și demografie a propus mutarea capitalei dincolo de Ural, pe motiv că, din cauza migrației interne către marile marile aglomerări urbane, precum Moscova, Rusia și-ar putea „pierde avantajele geopolitice”, dar și suveranitatea asupra teritoriilor îndepărtate.
În 2021, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a propus mutarea capitalei în Siberia. În plus, el a subliniat necesitatea construirii a altor 3-5 mari orașe mari în aceeași regiune care ar putea deveni centre științifice, industriale și economice. ”O glumă proastă”, a venit replica primarului, Serghei Sobianin. „Ar fi bine pentru Siberia. Dar pentru moscoviți și pentru cei care locuiesc în jur, ar fi un dezastru”, a spus edilul.
Deripaska vrea tot în Siberia
Omul de afaceri, Oleg Deripaska, a revenit, anul trecut, asupra propunerii sale de a muta capitala în Siberia. El a arătat că, pe viitor, principalul flux de investiții în Rusia va veni din Asia, Siberia fiind, din această perspectivă, ideală pentru rezolvarea problemelor de dezvoltare a afacerilor „la fața locului”.
În 2023, climatologul Alexey Kokorin a sugerat că capitala ar putea fi mutată doar în cazul celui mai grav scenariu al încălzirii globale. Pentru că, a explicat el, dacă temperatura planetei ar crește cu 4,5-5 grade, ”va fi imposibil de trăit într-o metropolă precum Moscova. Ar fi chiar o idee bună mutarea, dar numai dacă situația devine cu adevăraat insuportabilă. Aș alege Krasnoyarsk sau Novosibirsk”, a menționat expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...