S-a aflat de ce COVID-19 afectează persoanele obeze

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bilanț: Cel mai mare număr de decese din ultimele 3 luni din cauza COVID-19
Bilanț: Cel mai mare număr de decese din ultimele 3 luni din cauza COVID-19
Faptul că persoanele supraponderale sunt unele dintre cele mai afectate de boala COVID-19 este deja de notorietate. Însă o echipă de experți și-au propus să afle motivul pentru care acest lucru se întâmplă.

Coronavirusul infectează celulele adipoase și anumite celule imunitare din interiorul grăsimii corporale, creând un răspuns imunitar care ar putea duce la daune majore, potrivit unui studiu preprint recent.

"Concluzia este: "Într-adevăr, virusul poate infecta direct celulele adipoase"", a declarat pentru The New York Times Philipp Scherer, doctor în științe, un om de știință care studiază celulele adipoase la UT Southwestern Medical Center din Dallas.

"Orice se întâmplă în grăsime nu rămâne în grăsime", a spus el. "Afectează și țesuturile învecinate".

În cadrul studiului, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au testat țesutul adipos de la pacienți supuși unei operații bariatrice pentru a înțelege dacă aceștia ar putea fi infectați cu coronavirusul. Ei au analizat diferite tipuri de celule - adipocite, sau celule adipoase, precum și pre-adipocite care devin celule adipoase și celule imunitare numite macrofage de țesut adipos.

Echipa de cercetători a descoperit că adipocitele ar putea fi infectate, deși nu au devenit excesiv de inflamate. Dar anumite macrofage din celulele imune ar putea fi infectate și să aibă un răspuns inflamator major. Dincolo de asta, preadipocitele nu erau infectate, dar se adăugau la răspunsul inflamator.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, țesutul adipos din corpurile pacienților europeni care au murit din cauza COVID-19 și au găsit coronavirusul în grăsimea din jurul diferitelor organe, inclusiv inimă și intestine. Aceștia au scris că acest lucru ar putea avea legătură cu leziunile de organe observate la pacienții cu COVID-19 în stare gravă.

Primul medicament împotriva obezității creează isterie. Veniturile producătorului de medicamente au explodat

COVID-19. Analiza îmbolnăvirilor și deceselor în România

Complicațiile cardiace pe care le poate provoca COVID-19

Coronavirusul pare să se sustragă apărării imunitare a organismului și să "stea" în țesutul adipos, ceea ce îi permite să se reproducă și să declanșeze un răspuns imunitar sever, a declarat pentru Times David Kass, profesor de cardiologie la Johns Hopkins Medicine.

"Dacă sunteți cu adevărat foarte obezi, grăsimea este cel mai mare organ individual din corpul dumneavoastră", a spus el.

Coronavirusul "poate infecta acel țesut și poate locui efectiv acolo", a continuat el. "Fie că îl rănește, îl omoară sau, în cel mai bun caz, este un loc de amplificare - nu contează. Devine un fel de rezervor".

Grăsimea corporală infectată ar putea contribui la  forma de COVID lung, care a dus la simptome care durează săptămâni sau luni după ce cineva s-a recuperat după o infecție cu coronavirus, au scris autorii studiului.

Descoperirile ar putea deschide căi pentru noi tratamente COVID-19 care să vizeze grăsimea corporală, au spus experții. Medicamentele care atenuează inflamația țesutului adipos la pacienții obezi ar putea ajuta pacienții cu COVID-19, au scris aceștia.

Mai mult, studiul ar putea arăta că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare greutatea și grăsimea corporală a unui pacient atunci când administrează vaccinuri și tratamente COVID-19, a relatat Times.

"Această lucrare este un alt semnal de alarmă pentru profesia medicală și pentru sănătatea publică, care trebuie să analizeze mai profund problemele persoanelor supraponderale și obeze, precum și tratamentele și vaccinurile pe care le administrăm", a declarat pentru ziar Barry Popkin, doctor în științe medicale, cercetător în domeniul obezității la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, care a studiat riscurile COVID-19 pentru pacienții supraponderali și obezi.

Studiul nu a fost încă revizuit de colegi sau publicat într-o revistă, dar oferă o perspectivă asupra motivelor pentru care unii pacienți sunt vulnerabili, chiar dacă nu prezintă alte riscuri sau afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel