Să fim precauți! Mircea Coșea: Nu trebuie să așteptăm soluții de la guvernanți
Autor: Simona Haiduc | 20 oct 2022, 15:34
Ne așteaptă lucruri foarte grave!
Ne așteaptă lucruri foarte grave!
Profesorul de economie, Mircea Coșea, a vorbit despre reglementarea pieței energiei, despre PNRR, soluții, credite, încredere și despre deficiențele economiei românești. 

”Teoretic vorbind, propunerea făcută recent de PSD în legătură cu reglementarea pieței este bună, dar, așa cum se întâmplă mai mereu în România, ea rămâne la nivel de declarație politică. Se ridică probleme grave pe care ar trebui să le discutăm: dacă se face această reglementare și plătim compensările, vom putea oare vreodată să plătim compensările? Nu. S-a ajuns la peste 40 de miliarde de lei compensații, pe care Guvernul nu va putea să le plătească. Acest lucru înseamnă o lovitură puternică dată furnizorilor și distribuitorilor, care nu mai pot lua nici credite”, a explicat profesorul de economiei la Antena3 CNN. 

Nimeni nu a găsit soluția 

Potrivit aprecierilor sale, ”ne așteaptă lucruri foarte grave, iar noi vorbim despre perioada în care s-a făcut PNRR-ul și despre perioadă în care se renegociază PNRR-ul. Dar nu știm dacă există posibilitate de renegociere, nu știm ce facem cu cârbunele, avem stocuri, dar prețurile sunt enorme”. 

Pe de altă parte, profesorul de economie Mircea Coșea a ținut să menționeze contextul internațional în care are loc această criză energetică, aceste turbulențe sociale înregistrate în tot mai multe țări. ”Uitați-vă în ce momente critice a ajuns războiul din Ucraina, ce extensie de inflamare politică există în zona Iranului, Azerbaidjanului țări care, să nu uităm, sunt producătoare de resurse energetice, în stare, la o adică, să modifice datele problemei cu reconfigurarea zonelor fierbinți. Sunt foarte multe necunoscute, iar în aceste moment precauția este la ordinea zilei. Să fim precauți și să nu așteptăm cadouri sau rezolvări esențiale de la guvernanți, pentru că, deocamdată, bănuiesc că nici eu nu știu ce să facă pentru a găsi soluția, pentru că nici un guvern din Europa nu a găsit o soluție salvatoare pentru situația în care ne aflăm”. 

Să nu blamăm Banca Națională 

În ceea ce privește creditele, Mircea Coșea a subliniat, cu oarecum regret, că, de multe ori, nu ne putem descurca fără împrumuturi pentru diferite nevoie, de mai mică sau mai mare însemnătate. ”Omul are nevoie de bani, iar creditul este un instrument extraordinar de util economiei și nu trebuie să îl blamăm. Problema este că devine din ce în ce mai scump. Această scumpire a creditului se datorează inflației. Banca Națională acționează cu ce știe ea să facă, prin politica monetară, adică ridică dobânda și nu putem să o condamnăm pentru asta. Dar, deși face acest lucru, inflația crește în continuare. Este o inflație galopantă, pentru că Banca Națională poate acționa bine dacă inflația se bazează pe costuri, pe masa monetară. La noi, ea se bazează și pe o anumită structură a economiei, care are câteva deficiențe de fond pe care nu am putut să le rezolvăm de 30 de ani. 

Economia nu funcționează cum trebuie 

Prima este deficitul balanței comerciale. Importăm enorm și importăm lucruri pe care am putea să le facem în țară, în principal alimente. Toate aceste importuri aduc inflație în țară. Fiecare unitate de import aduce o unitate de inflație. În plus, plătim foarte mult pentru rostogolirea datoriei externe. Creditele care au fost luate în perioada anterioară vin acum ca o piedică foarte mare. Iar lucrul cel mai important, după părerea mea, este lipsa de fermitate din partea Guvernului în luarea umor măsuri de natură economică, nu doar socială. Este nevoie de o reformă în economia României, pentru că ramurile economiei României consumă prea multă energie, sunt ramuri demodate, manufacturiere. Trebuie să mergem pe o scară a dezvoltării progresului, ceea ce presupune reducerea consumului de energie pe unitate de produs. Iar această reformă pe care ar trebui să o facă în sistemul public-privat nu se face, întârzie, ceea ce face ca inflația să fie mai mare în România decât în alte țări. Dar și pentru că economia României nu funcționează cum trebuie. 

Citește și Cu cât ar trebui majorate pensiile? Mircea Coșea: 10% este un fel de plată socială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Controale la companiile din energie ale Inspecției Muncii

Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de...

Ultimul 747 de la Boeing: "Regina aerului" devine istorie

A revoluționat aviația și, cu cocoașa lui...

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Crossuri externe