Salariile din agricultură au explodat în România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tractor pe câmp / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / Foto: Freepik
Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din IT sau cele care sunt oferite în țările din occident.

Agricultura duce o lipsă acută de forță de muncă astfel că salariile oferite încep să atingă niveluri nemai văzute până acum în România.

De pildă, lefurile care se oferă tractoriștilor au ajuns și la 15.000 de lei însă, chiar și așa, fermierii găsesc cu greu astfel de profesioniști.

Explicația este una simplă, migrația masivă a românilor a lăsat în spate un mare gol care nu mai poate fi umplut iar tinerii nu se mai gândesc că ar putea munci în domeniul agriculturii.

Facilități fiscale pentru agricultori

În acest an, 2024, regimul de taxare pentru sectoarele construcțiilor, agriculturii, industriei alimentare și IT a suferit modificări semnificative, aducând schimbări importante în peisajul economic. Una dintre cele mai notabile modificări este eliminarea scutirilor care nu mai sunt aplicabile la veniturile integrale, marcând o schimbare de direcție în politica fiscală.

Citește și: Plăţi de peste 27,9 milioane euro în perioada 19-22 aprilie 2024 efectuate de APIA şi AFIR

În ceea ce privește salariile minime, cele stabilite în toamna anului precedent vor rămâne în vigoare până la noi vești din partea Guvernului.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 93/2023, care stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcțiilor, sectorului agricol și industriei alimentare, următoarele salarii minime sunt aplicabile:

Sectorul construcțiilor (exclusiv codurile CAEN listate în Codul Fiscal la art. 60 pct.5) - 4.582 lei;

Sectorul agricol și industria alimentară (exclusiv codurile CAEN listate în Codul Fiscal la art. 60 pct. 7) - 3.436 lei.

Pentru angajatorii care nu acordă aceste salarii minime, facilitățile fiscale prevăzute pentru respectivele domenii nu vor putea fi aplicate. Este important de menționat că acordarea salariilor minime de sector nu este suficientă în mod singular pentru aplicarea facilităților fiscale corespunzătoare.

În ceea ce privește sectorul IT, se aplică salariul minim general stabilit prin hotărâre de Guvern - 3.300 lei. Normele specifice pentru încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator sunt reglementate de Ordinul comun 20.463/3.964/967/1.415/2023, semnat de ministerele Cercetării, Educației, Muncii și Finanțelor.

Este important de reținut că obligația de a majora salariile celor plătiți cu minimul pe economie mai mult de 24 de luni se aplică doar salariaților plătiți cu minimul pe economie stabilit prin hotărâre de Guvern, nu și salariilor minime speciale, stabilite prin ordonanță de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel