Salariile din construcții. Vești bune pentru unii, vești proaste pentru alții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
SC Salubrizare Fapte SA şi Infrastructură DF5 SA
SC Salubrizare Fapte SA şi Infrastructură DF5 SA
Dacă nu există modificări legate de salariul minim diferențiat, care rămâne și anul viitor de 3.000 de lei, pentru angajatori actul normativ publicat recent în Monitoriul Oficial vine cu vești proaste. 

Detaliind, trebuie subliniat că, din 1 ianuarie, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor va fi tot în cuantum de 3.000 de lei. Așa cum este formulată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019, reiese că același cuantum va fi valabil până în anul 2028, fiind, totuși, posilibă o majorare în următorii ani.

„În perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, notează documentul.

Pe de altă parte, din 21 iulie 2019 va apărea și o prevedere conform căreia angajatorii din construcții vor fi amendați cu sume între 300 și 2.000 de lei dacă nu acordă salariul minim diferențiat. Tot din 21 a lunii vitoare, cei care nu acordă cel puțin 3.000 de lei brut vor pierde (dacă beneficiază de ele) facilitățile fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor (scutire de impozit pe venit și contribuția la sănătate și contribuții reduse pentru pensii și muncă). Ceea ce înseamnă că vor fi obligați să achite din urmă taxele salariale integrale, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere.

Citește și Salarii și sporuri, sub semnul întrebării. Legea, retrimisă în Parlament

În afară de salariul minim brut diferențiat pentru construcții, mai există un salariu minim brut diferențiat în momentul de față. Acesta este cel pentru studii superioare (dacă angajatul are o vechime minimă de un an în domeniul studiilor respective), care este în cuantum de 2.350 de lei. Salariul minim brut pe țară are în 2019 un cuantum de 2.080 de lei. Astfel, în anul 2020 vor exista cel puțin două salarii minime de respectat (cel pe țară și cel din construcții), însă momentan nu se știe dacă va fi păstrat și salariul minim pentru studii superioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel