Sancțiunile London Metal Exchange scumpesc zincul și cuprul
Autor: Oana Pavelescu | 06 oct 2022, 11:35
Sancțiunile afectează piața metalelor industriale
Sancțiunile afectează piața metalelor industriale
Zincul și cuprul au crescut după ce London Metal Exchange a anunțat că va restricționa noile livrări de metale de la Ural Mining & Metallurgical Co. din Rusia și de la una dintre filialele sale.

Acest lucru a oferit sprijin metalelor industriale, care s-au prăbușit în acest an pe fondul îngrijorărilor legate de cererea din partea sectorului construcțiilor din China, afectat de Covid Zero, și de încetinirea economiei mondiale. Zincul a scăzut cu aproximativ 30% din aprilie, în timp ce cuprul a scăzut cu 26% de la vârful din martie.

Începând de acum, metalul de la UMMC sau de la unitatea sa Chelyabinsk Zinc poate fi livrat în depozitele LME doar dacă proprietarul poate dovedi bursei că nu va constitui o încălcare a sancțiunilor.

Industria s-a confruntat cu problema modului în care să gestioneze livrările din Rusia - un producător major de aluminiu, nichel și cupru - de la invazia Ucrainei din februarie, iar dezbaterea s-a intensificat în ultima lună, scrie Bloomberg. Unii cumpărători europeni au încercat să evite livrările rusești. 

United Co. Rusal International PJSC a declarat că nu există "niciun temei" pentru orice demers al LME de a bloca aluminiul său, intensificându-și reacția după ce rivalul american Alcoa Corp. a declarat că bursa ar trebui să nu mai accepte metalul rusesc. 

Zincul a urcat cu 4,4% la LME la ora locală 7:50, în timp ce cuprul a urcat cu 2,4%, iar aluminiul a crescut cu aceeași valoare. Între timp, minereul de fier a rămas stabil la 93,75 dolari pe tonă în Singapore și a scăzut cu 1,8% până acum în această săptămână. Tranzacțiile în China sunt închise în această săptămână pentru sărbători.

Citește și:

De ce dispar metalele. Creditorii, lăsați cu ochii în soare

Un grup de oameni de afaceri chinezi a descoperit în luna august că un comerciant de cupru din nordul Chinei nu deținea minereul în valoare de jumătate de miliard de dolari care trebuia să fie garanția lor. Acest lucru urmând unui episod similar din iunie, în care lipsea aluminiul.

Incidentele evidențiază riscurile crescânde în finanțarea materiilor prime, pe măsură ce modelul de creștere al Chinei este supus testelor de anduranță. Și au ecouri tulburătoare ale unui scandal mult mai mare de acum opt ani - frauda de la Qingdao - care a declanșat o revizuire radicală a activității în domeniul materiilor prime în cadrul băncilor internaționale și al caselor de comerț.

Cum a putut dispărea o asemenea cantitate

Există mai multe moduri în care lucrurile pot merge prost. Tranzacționarea materiilor prime, fie că este vorba de grâu, cupru sau petrol, este în mod obișnuit o afacere cu volum mare și marje reduse. Pentru a finanța achizițiile și a optimiza fluxul de numerar, comercianții contractează împrumuturi garantate de marfa pe care o tranzacționează. În domeniul metalelor, această garanție se prezintă adesea sub forma așa-numitelor mandate sau chitanțe de depozit, care înregistrează detalii precum cantitatea, calitatea, proprietatea și locația mărfurilor. Dependența de hârtie face din aceasta o țintă ușoară pentru fraudă. Mandatele pot fi falsificate, folosind materiale fictive. O singură grămadă de metal poate fi garantată pentru mai multe împrumuturi - ceea ce se numește adesea supra-plată. Sau, un comerciant întinat ar putea pur și simplu să vândă bunurile asupra cărora creditorii au o creanță, fără a rambursa împrumutul. Există un istoric bogat de risc și fraudă care se întinde de-a lungul istoriei tranzacțiilor cu mărfuri la nivel mondial.

Ce s-a întâmplat cu cuprul?

Acest caz este vorba despre un comerciant de dimensiuni modeste numit Huludao Risun Trading Co. Firma cumpăra concentrat de cupru de la furnizori internaționali și îl depozita în port înainte de a fi distribuit către topitoriile chineze. În acest an, compania a obținut împrumuturi de la un sindicat format din mai mult de o duzină de firme, majoritatea de stat, garantate de 300.000 de tone de concentrat de cupru stocat de Risun. Creditorii au aflat că Risun se afla în dificultate financiară, iar când au mers să verifice garanția la fața locului, au găsit doar 100.000 de tone - o treime din cantitatea promisă. Restul fusese deja expediat, încălcând astfel dreptul creditorilor asupra materialului.

Dar cu aluminiul?

Mai mulți comercianți au afirmat că au fost păcăliți să acorde credite de până la 500 de milioane de yuani (75 de milioane de dolari) contra unor cantități fictive de metal. Suspiciunile de fraudă cu mandat au dus la închiderea pentru scurt timp a operațiunilor mai multor depozite. Marile companii mondiale de materii prime Glencore Plc și Trafigura Group s-au numărat printre cei care s-au grăbit să își verifice expunerea, iar cel puțin un creditor a dat în judecată administratorii depozitelor, cerând despăgubiri pentru pierderile suferite. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe