Acest lucru a oferit sprijin metalelor industriale, care s-au prăbușit în acest an pe fondul îngrijorărilor legate de cererea din partea sectorului construcțiilor din China, afectat de Covid Zero, și de încetinirea economiei mondiale. Zincul a scăzut cu aproximativ 30% din aprilie, în timp ce cuprul a scăzut cu 26% de la vârful din martie.
Începând de acum, metalul de la UMMC sau de la unitatea sa Chelyabinsk Zinc poate fi livrat în depozitele LME doar dacă proprietarul poate dovedi bursei că nu va constitui o încălcare a sancțiunilor.
Industria s-a confruntat cu problema modului în care să gestioneze livrările din Rusia - un producător major de aluminiu, nichel și cupru - de la invazia Ucrainei din februarie, iar dezbaterea s-a intensificat în ultima lună, scrie Bloomberg. Unii cumpărători europeni au încercat să evite livrările rusești.
United Co. Rusal International PJSC a declarat că nu există "niciun temei" pentru orice demers al LME de a bloca aluminiul său, intensificându-și reacția după ce rivalul american Alcoa Corp. a declarat că bursa ar trebui să nu mai accepte metalul rusesc.
Zincul a urcat cu 4,4% la LME la ora locală 7:50, în timp ce cuprul a urcat cu 2,4%, iar aluminiul a crescut cu aceeași valoare. Între timp, minereul de fier a rămas stabil la 93,75 dolari pe tonă în Singapore și a scăzut cu 1,8% până acum în această săptămână. Tranzacțiile în China sunt închise în această săptămână pentru sărbători.
Citește și:
De ce dispar metalele. Creditorii, lăsați cu ochii în soare
Un grup de oameni de afaceri chinezi a descoperit în luna august că un comerciant de cupru din nordul Chinei nu deținea minereul în valoare de jumătate de miliard de dolari care trebuia să fie garanția lor. Acest lucru urmând unui episod similar din iunie, în care lipsea aluminiul.
Incidentele evidențiază riscurile crescânde în finanțarea materiilor prime, pe măsură ce modelul de creștere al Chinei este supus testelor de anduranță. Și au ecouri tulburătoare ale unui scandal mult mai mare de acum opt ani - frauda de la Qingdao - care a declanșat o revizuire radicală a activității în domeniul materiilor prime în cadrul băncilor internaționale și al caselor de comerț.
Cum a putut dispărea o asemenea cantitate
Există mai multe moduri în care lucrurile pot merge prost. Tranzacționarea materiilor prime, fie că este vorba de grâu, cupru sau petrol, este în mod obișnuit o afacere cu volum mare și marje reduse. Pentru a finanța achizițiile și a optimiza fluxul de numerar, comercianții contractează împrumuturi garantate de marfa pe care o tranzacționează. În domeniul metalelor, această garanție se prezintă adesea sub forma așa-numitelor mandate sau chitanțe de depozit, care înregistrează detalii precum cantitatea, calitatea, proprietatea și locația mărfurilor. Dependența de hârtie face din aceasta o țintă ușoară pentru fraudă. Mandatele pot fi falsificate, folosind materiale fictive. O singură grămadă de metal poate fi garantată pentru mai multe împrumuturi - ceea ce se numește adesea supra-plată. Sau, un comerciant întinat ar putea pur și simplu să vândă bunurile asupra cărora creditorii au o creanță, fără a rambursa împrumutul. Există un istoric bogat de risc și fraudă care se întinde de-a lungul istoriei tranzacțiilor cu mărfuri la nivel mondial.
Ce s-a întâmplat cu cuprul?
Acest caz este vorba despre un comerciant de dimensiuni modeste numit Huludao Risun Trading Co. Firma cumpăra concentrat de cupru de la furnizori internaționali și îl depozita în port înainte de a fi distribuit către topitoriile chineze. În acest an, compania a obținut împrumuturi de la un sindicat format din mai mult de o duzină de firme, majoritatea de stat, garantate de 300.000 de tone de concentrat de cupru stocat de Risun. Creditorii au aflat că Risun se afla în dificultate financiară, iar când au mers să verifice garanția la fața locului, au găsit doar 100.000 de tone - o treime din cantitatea promisă. Restul fusese deja expediat, încălcând astfel dreptul creditorilor asupra materialului.
Dar cu aluminiul?
Mai mulți comercianți au afirmat că au fost păcăliți să acorde credite de până la 500 de milioane de yuani (75 de milioane de dolari) contra unor cantități fictive de metal. Suspiciunile de fraudă cu mandat au dus la închiderea pentru scurt timp a operațiunilor mai multor depozite. Marile companii mondiale de materii prime Glencore Plc și Trafigura Group s-au numărat printre cei care s-au grăbit să își verifice expunerea, iar cel puțin un creditor a dat în judecată administratorii depozitelor, cerând despăgubiri pentru pierderile suferite. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...