Apele prețioase ale fluviului Colorado alimentează tensiunile din vestul american. Cele șapte state riverane, care aveau termen până la 31 ianuarie pentru a ajunge la un acord privind modul de împărțire a acestei resurse vitale, nu au reușit din nou să ajungă la un acord. Este pentru a doua oară când negocierile eșuează, iar problema provoacă o asemenea tensiune încât guvernul federal de la Washington a amenințat că va impune propriul plan.
Arizona, California, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah și Wyoming trebuie să ajungă la o înțelegere privind o reducere comună a consumului de apă, în condițiile în care nivelul fluviului continuă să scadă, după decenii în care exploatarea lui s-a făcut fără nici o restricție, dar și din cauza încălzirii globale.
California, arătată cu degetul
Fluviul Colorado reprezintă o resursă vitală pentru o mare parte a vestului american. CNN subliniază că sistemul său de rezervoare, baraje și canale "furnizează apă și energie hidroelectrică pentru 40 de milioane de oameni", ca să nu mai vorbim de contribuția sa esențială la irigațiile agricole. Mai multe orașe mari depind în mare măsură de el. "Las Vegas primește 90% din necesarul său de apă din fluviu, Los Angeles aproape jumătate, iar Phoenix aproximativ 40%", enumeră postul de televiziune.
Se pare că negocierile dintre statele riverane au intrat în impas din cauza Californiei. Celelalte șase state au semnat un plan comun de reducere a consumului, care prevede "impunerea de limite" pentru a "atenua riscul" ca cele două rezervoare principale din regiune, Lacul Powell și Lacul Mead, să sece complet. Dar California, grânarul agricol al țării, nu a dorit să semneze textul și a prezentat la Washington propriul plan de reducere a consumului, mai modest decât cel al omologilor săi.
"Legea râului" a cuceririi Vestului
Potrivit CNN, California, care primește cea mai importantă mare alocație fluvială, ar lua mai degrabă în considerare "tăierea apei pentru mai multe orașe mari decât să se atingă de sectorul său agricol". Surse aproapiate discuțiilor desfășurate în spatele ușilor închise au relatat că reprezentanții săi au propus să "se gândească la cum ar arăta viitorul bazinului fluviului dacă unele dintre cele mai mari orașe din vest, inclusiv Phoenix și Las Vegas, ar fi decuplate de la furnizarea cu apă".
Ei se bazează pe vechea "lege a râurilor", stabilită în momentul cuceririi Vestului, bazată pe principiul "primul venit, primul servit", pentru a menține accesul prioritar al fermierilor săi în fața noilor districte urbane. "O propunere care i-a făcut să sară în sus pe negociatorii din celelalte state, care au respins-o imediat în mod categoric" această idee, relatează CNN.
Statele intenționează să continue discuțiile pentru a încerca să ajungă la un consens înainte ca Washingtonul să ia o decizie. "Dacă federalii preiau controlul, ar putea crea premisele unei bătălii juridice tensionate", notează CNN. "Toate acestea au loc în timp ce cele mai mari rezervoare de apă ale națiunii continuă să scadă."
Citește și De la Titanic, la Game of Thrones: O nouă poveste a Irlandei de Nord
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...