2025, un an de sacrificiu. Adrian Negrescu: ”Este vremea celor care au curaj”
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
„Măsurile care vizează veniturile din exporturile de petrol sunt esențiale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venituri pentru Rusia”, au transmis Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată organului executiv al UE.
Necesitatea unui plafon mai scăzut
Cele șase țări au subliniat că este momentul să fie întărit impactul sancțiunilor impuse Rusiei, prin reducerea plafonului de preț pentru petrolul stabilit de G7. În prezent, acest plafon se aplică petrolului brut transportat pe mare și produselor petroliere rafinate, fiind conceput pentru a limita veniturile Rusiei din comerțul cu petrol și, astfel, capacitatea sa de a finanța războiul împotriva Ucrainei.
Plafonul stabilit de G7 prevede un preț maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut rusesc și un maximum de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere de calitate superioară, respectiv 45 de dolari pentru produsele de calitate inferioară. Aceste limite nu au fost modificate de la introducerea lor, în decembrie 2022 pentru petrolul brut și februarie 2023 pentru produsele rafinate, chiar dacă prețurile medii ale petrolului rusesc pe piață au fost sub aceste praguri în 2023 și 2024.
Piața petrolului este mai stabilă decât în 2022
Scrisoarea celor șase state subliniază că, în 2024, piața internațională a petrolului este mai bine aprovizionată decât în 2022, ceea ce reduce riscul ca un plafon mai scăzut să provoace un șoc al ofertei.
„Având în vedere capacitatea limitată de stocare și dependența excesivă a Rusiei de exporturile de energie pentru venituri, Moscova nu are altă opțiune decât să continue să exporte petrol, chiar și la un preț considerabil mai mic”, au argumentat țările semnatare ale scrisorii.
Prin reducerea plafonului de preț, acestea speră să afecteze semnificativ economia rusă, în timp ce impactul asupra pieței globale de petrol ar fi minim, datorită stocurilor mai mari și condițiilor mai stabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ce înseamnă anul 2025 pentru...
Prețul barilului marca Brent,...
La începutul anului 2025,...
S-a procedat la două emisiuni.
Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...
Bank of America (BofA) rămâne...
Un tribunal regional din Köln a decis luni că doar...
În total, aproximativ 2.500 de...
Secretarul general al OPEC,...
Șase state membre ale Uniunii...
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...
2024 a fost o surpriză chiar și pentru cei de la Kremlin.
Sunt ultimele date publicate de Banca Națională a...
Tarom vine cu oferte de preț pentru rute interne care...
Optimism, la începutul...
Cel mai mare fond de pensii din...
Dolarul a urcat puternic luni,...
Adrian Negrescu este invitat,...
Autoritatea pentru...
Donald Trump și interesul...
Veniturile totale medii lunare...
Evergrande, una dintre marii dezvoltatori chiezi care se...
Valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) va...
Potrivit estimărilor realizate...
Zeci de zboruri și două treimi din trenurile din Belgia...