Șase țări UE cer reducerea plafonului de preț la petrolul rusesc

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Șase state membre ale Uniunii Europene (UE) au cerut Comisiei Europene să reducă plafonul de 60 de dolari pe baril impus petrolului rusesc de către țările G7, considerând că această măsură ar reduce veniturile Moscovei fără a provoca un șoc pe piață.

„Măsurile care vizează veniturile din exporturile de petrol sunt esențiale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venituri pentru Rusia”, au transmis Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată organului executiv al UE.

Necesitatea unui plafon mai scăzut 

Cele șase țări au subliniat că este momentul să fie întărit impactul sancțiunilor impuse Rusiei, prin reducerea plafonului de preț pentru petrolul stabilit de G7. În prezent, acest plafon se aplică petrolului brut transportat pe mare și produselor petroliere rafinate, fiind conceput pentru a limita veniturile Rusiei din comerțul cu petrol și, astfel, capacitatea sa de a finanța războiul împotriva Ucrainei.

Plafonul stabilit de G7 prevede un preț maxim de 60 de dolari pe baril pentru petrolul brut rusesc și un maximum de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere de calitate superioară, respectiv 45 de dolari pentru produsele de calitate inferioară. Aceste limite nu au fost modificate de la introducerea lor, în decembrie 2022 pentru petrolul brut și februarie 2023 pentru produsele rafinate, chiar dacă prețurile medii ale petrolului rusesc pe piață au fost sub aceste praguri în 2023 și 2024.

Piața petrolului este mai stabilă decât în 2022

Scrisoarea celor șase state subliniază că, în 2024, piața internațională a petrolului este mai bine aprovizionată decât în 2022, ceea ce reduce riscul ca un plafon mai scăzut să provoace un șoc al ofertei.

„Având în vedere capacitatea limitată de stocare și dependența excesivă a Rusiei de exporturile de energie pentru venituri, Moscova nu are altă opțiune decât să continue să exporte petrol, chiar și la un preț considerabil mai mic”, au argumentat țările semnatare ale scrisorii.

Prin reducerea plafonului de preț, acestea speră să afecteze semnificativ economia rusă, în timp ce impactul asupra pieței globale de petrol ar fi minim, datorită stocurilor mai mari și condițiilor mai stabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel