Sateliți. Comapania Thales, lăsată cu ochii în soare: A pierdut un contract uriaș

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Terra va fi înconjurată de o grămadă de sateliți
Terra va fi înconjurată de o grămadă de sateliți
După mai bine de un an și jumătate, operatorul canadian Telesat s-a răzgândit în privința companiei care-i va construi viitoarea constelație de sateliți. 

Operatorul canadian Telesat și-a schimbat contractorul principal, menit să-i construiască viitoarea sa constelație de sateliți de telecomunicații, optând, într-un final, pentru compatriotul MDA în detrimentul grupului franco-italian Thales Alenia Space, ales în 2021. „Compania de tehnologie spațială MDA va construi 198 de sateliți avansați pentru programul Telesat Lightspeed conceput să evolueze pe orbita joasă a Pământului”, a anunțat compania canadiană într-un comunicat. 

Această alegere va permite „economii totale anticipate de aproximativ 2 miliarde de dolari americani din costurile de capital estimate inițial de Telesat”, și-a justificat compania decizia. ”Procedând ca atare, am asigurat finanțarea integrală pentru punerea ca proiectul să prindă viață, iar lanțul de sateliți să fie puși în funcțiune.”

298 de sateliți

Thales Alenia Space a fost selectată în februarie 2021 pentru a construi Lightspeed, constelația planificată inițial să fie alcătuită din 298 de sateliți. Lansarea serviciului la scară globală a fost programată pentru 2024, la costuri totale estimate la 5 miliarde de dolari. La acel moment, proiectul căuta surse de finanțare.  Solicitată de AFP, Thales Alenia Space a spus „să ia act de decizia Telesat”.

„Thales Alenia Space a onorat toate contractele atribuite de Telesat în ultimii patru ani”, dar oferta pentru Lightspeed „a expirat în urmă cu ceva timp: s-a convenit de comun acord că, pentru relansarea discuțiilor, sunt necesare progrese cu finanțarea programului”, a adăugat compania italiano-franceză. „Succesul unui proiect atât de ambițios rezultă din compromisuri complexe între opțiuni tehnologice, sprijin public/politic și scheme de finanțare”, au comentat reprezentanții Thales Alenia Space.

Alegând MDA, un specialist canadian în încărcături utile pentru sateliți, Telesat a explicat că, astfel, va beneficia de „progrese tehnologice”, făcând posibilă construirea de sateliți mai mici, menținând în același timp performanța. Sateliții vor fi construiți la Montreal.

O confruntare între giganți 

Telesat susține acum că deține finanțarea necesară, cu „angajamente din partea guvernului canadian la nivel federal și provincial în valoare totală de aproximativ 2 miliarde dolari”, pe lângă cele 1,6 miliarde dolari investite de operator și de „finanțarea venită din partea unor furnizori”. Acest lucru va asigura lansarea globală a serviciului, programată pentru 2027, cu 156 de sateliți. Constelația va fi completată cu veniturile generate.

Costul total al constelației, inclusiv serviciile de lansare și stațiile terestre, este estimat la 3,5 miliarde de dolari. Prin acest proiect, Telesat, operator timp de o jumătate de secol de sateliți geostaționari, intră în bătălia pentru constelațiile pe orbită joasă, unde va trebui să se lupte cu Starlink (Space X), Kuiper (Amazon) și OneWeb, pe piața conexiunii în bandă largă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel