Saudiții ar putea inunda piața cu petrol. Experții explică de ce

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Petroliști Aramco / Foto: Aramco
Petroliști Aramco / Foto: Aramco
Arabia Saudită ar putea inunda piața petrolului pentru a recâștiga controlul asupra prețurilor în fața creșterii producției americane, afirmă un expert în petrol.

Arabia Saudită ar putea inunda piața cu mai multe livrări de petrol, inversând restricțiile de producție, în timp ce principalul exportator mondial de țiței încearcă să recâștige controlul asupra prețurilor, a declarat un veteran al pieței energetice.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care OPEC+ și-a încheiat ultima reuniune, în cadrul căreia membrii au promis reduceri voluntare ale producției, fără a-și lua angajamente ferme, ceea ce a dus la scăderea prețurilor petrolului. 

Experții mai spun că Arabia Saudită are capacitatea de a-și crește producția cu încă 2,5 milioane de barili pe zi.

2. Angajați A... (operatori-aramco-pentrol-gaze_82188200.jpg)

Deocamdată, liderul de factor al OPEC încearcă să susțină țițeiul pompând mai puțin. Joi, și-a prelungit reducerea de 1 milion de barili pe zi în primul trimestru.

Însă aceeași exporți spun că Arabia Saudită a șocat piețele în 2014, când a încercat în mod similar să golească piața, scufundând prețul țițeiului de la maxime de aproximativ 110 dolari pe baril la 50 de dolari.

Scăderea prețurilor a forțat în cele din urmă producătorii cu costuri mai mari să iasă de pe piață, deoarece pomparea nu mai era profitabilă. Între timp, Arabia Saudită a continuat să pompeze, deoarece era mai în măsură să reziste mai bine la scăderea prețurilor. Pe măsură ce au dispărut livrările de la rivalii săi, regatul a reușit să recâștige influența asupra prețurilor.

Pe atunci, ca și astăzi, aprovizionarea înfloritoare cu petrol din SUA este o bătaie de cap pentru OPEC și Arabia Saudită. Iar experții opinează că cartelul petrolului are "o problemă uriașă cu nivelurile de producție din SUA".

De fapt, producția de țiței din SUA a fost pe val în acest an, producția lunară atingând un nivel record în septembrie, cu peste 13,2 milioane de barili pe zi, potrivit datelor Administrației pentru Informații în domeniul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto

pixel