"Astăzi există o capacitate de rezervă care este extrem de scăzută", a declarat directorul general al Saudi Aramco, Amin Nasser, în cadrul unei conferințe la Londra. "Dacă China se deschide, dacă economia începe să se îmbunătățească sau dacă industria aviatică începe să ceară mai mult combustibil pentru avioane, veți eroda această capacitate de rezervă."
Nasser avertizează că prețurile petrolului ar putea crește rapid, din nou.
"Când erodezi această capacitate de rezervă, lumea ar trebui să fie îngrijorată. Nu va mai exista spațiu pentru nicio manevră - nicio întrerupere, niciun eveniment neprevăzut oriunde în lume."
Trei companii petroliere occidentale care profită din plin de actuala situație
Shell
Cu sediul central la Londra, Shell este un gigant energetic multinațional cu operațiuni în peste 70 de țări. Produce în jur de 3,2 barili echivalent petrol pe zi, deține participații în 10 rafinării și a vândut anul trecut 64,2 milioane de tone de gaze naturale lichefiate.
Este o piesă de bază și pentru investitorii globali. Shell este listată la Bursa de Valori din Londra, la Euronext Amsterdam și la Bursa de Valori din New York.
Acțiunile companiei listate la NYSE au crescut cu 13,6% de la începutul anului până în prezent.
Analistul Ryan Todd de la Piper Sandler vede o oportunitate în supermajorul din domeniul petrolului și gazelor. Luna trecută, analistul a reiterat ratingul "supraponderal" pentru Shell, ridicând în același timp ținta de preț de la 75 la 80 de dolari.
Având în vedere că Shell se tranzacționează astăzi la aproximativ 50,50 dolari pe acțiune, noul preț țintă al lui Todd implică o creștere potențială de 58%.
Chevron
Chevron este un alt jucător major din domeniul petrolului și gazelor care beneficiază de boom-ul materiilor prime.
Pentru al doilea trimestru, compania a raportat câștiguri de 11,6 miliarde de dolari, mai mult decât triplu față de cele 3,1 miliarde de dolari din aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările și alte venituri din exploatare au totalizat 65 de miliarde de dolari pentru trimestru, în creștere cu 81% de la an la an.
În ianuarie, consiliul de administrație al Chevron a aprobat o creștere cu 6% a ratei dividendelor trimestriale, la 1,42 dolari pe acțiune. Acest lucru conferă companiei un randament anual al dividendelor de 3,6%.
Acțiunile s-au bucurat și ele de un raliu frumos, urcând cu 32% în 2022.
Analistul Devin McDermott de la Morgan Stanley are un rating "equal weight" pentru Chevron (nu este cel mai optimist rating), dar a crescut obiectivul de preț de la 187 la 193 de dolari luna trecută. Asta implică o creștere potențială de 23% față de nivelurile actuale.
Exxon Mobil
Comandând o capitalizare de piață de peste 400 de miliarde de dolari, Exxon Mobil este mai mare decât Shell și Chevron.
Compania se mândrește, de asemenea, cu cea mai puternică performanță a prețului acțiunilor dintre cele trei în 2022 - acțiunile Exxon au crescut cu 55% de la un an la altul.
Nu este greu de înțeles de ce investitorii apreciază acțiunile: gigantul producător de petrol face să țâșnească profituri și fluxuri de numerar în acest mediu al prețurilor materiilor prime. În primele șase luni din 2022, Exxon a obținut profituri de 23,3 miliarde de dolari, o creștere uriașă față de cele 7,4 miliarde de dolari din perioada similară a anului trecut. Fluxul de numerar liber a totalizat 27,7 miliarde de dolari în primul semestru, față de 13,8 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
Finanțele solide permit companiei să returneze bani investitorilor. Exxon plătește dividende trimestriale de 88 de cenți pe acțiune, ceea ce se traduce printr-un randament anual de 3,6%.
Citește și: Biden, furios pe saudiți, amenință cu ”consecințe grave” după ce au redus producția de petrol
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...