Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Explicația ar fi că păcură rusească este folosită pentru alimentarea centralelor sale electrice în al doilea trimestru pentru a-și păstra stocurile de țiței pentru export și pentru a face față cererii ridicate din lunile de vară.
Rusia, afectată de sancțiunile occidentale de la invazia Ucrainei, considerată de Moscova drept o "operațiune specială", își vinde acum hidrocarburile la prețuri reduse către China, India și mai multe țări din Africa și Orientul Mijlociu.
Vânzările de păcură rusească către aceste țări reprezintă o nouă provocare pentru președintele SUA, Joe Biden, în contextul în care administrația sa încearcă să izoleze Rusia și să o priveze de venituri semnificative din exporturile sale de energie.
Biden urmează să viziteze Arabia Saudită în această săptămână, în speranța de a convinge Riadul să crească producția de țiței a OPEC, ceea ce ar contribui la scăderea prețurilor petrolului, care exacerbează presiunile inflaționiste.
Dar regatul, care și-a păstrat legăturile cu Rusia ca parte a alianței dintre OPEC și alte țări producătoare de petrol (OPEC+), are puțin spațiu de manevră pentru a crește capacitatea.
Datele consultate de Reuters arată că Arabia Saudită a importat 647.000 de tone (48.000 de barili pe zi) de păcură din Rusia prin porturile rusești și estoniene între aprilie și iunie, în creștere de la 320.000 de tone în aceeași perioadă a anului trecut.
Pe parcursul anului 2021, Arabia Saudită a importat 1,05 milioane de tone de păcură rusească.
Ministerele energiei din Arabia Saudită și Rusia au refuzat să comenteze pe această temă.
Arabia Saudită importă păcură rusească de mai mulți ani, ceea ce permite regatului să reducă nevoia de rafinare a țițeiului pentru produsele sale și să diminueze cantitatea de petrol pe care trebuie să o folosească pentru a genera electricitate, ceea ce îi oferă mai multe stocuri de țiței pentru exportul pe piețele internaționale, vândute la prețuri mai mari.
Citește și: Prețul petrolului a revenit la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina
Cotaţia barilului de petrol a scăzut, joi, cu peste 5% şi a revenit la nivelul la care era înainte de debutul războiului din Ucraina, afectat de temerile privind o recesiune care ar ameninţa cererea de petrol, în contextul unei inflaţii record în SUA şi zona euro, transmite AFP.
În jurul orei 14:15 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna septembrie, era în scădere cu 3,67%, până la 95,93 dolari. În paralel, cotaţia barilului de ţiţei american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în luna august, era în scădere cu 4,40%, la 92,04 dolari.
Temerile referitoare la încetinirea cererii de petrol au şters, practic, câştigurile înregistrate după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie, când cotaţia ţiţeiului a urcat până la niveluri fără precedent după criza financiară din 2008.
În prezent, însă, cele două cotaţii de referinţă pentru petrolul mondial au revenit la nivelul de dinaintea invadării Ucrainei, când barilul de ţiţei Brent evolua între 95 şi 99 de dolari, iar barilul de ţiţei WTI se tranzacţiona între 90 şi 94 de dolari.
Cu toate acestea, atât preţul ţiţeiului Brent, cât şi preţul ţiţeiului WTI este cu 22% mai mare decât era în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care în a doua jumătate a anului trecut perturbările pe partea de ofertă şi perspectivele unei invazii ruseşti iminente în Ucraina au influenţat cotaţiile încă înainte de debutul războiului, la 24 februarie 2022. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...