Scădere a randamentelor obligațiunilor din zona euro. Cel mai mare declin din noiembrie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Euro / Foto: Unsplash
Euro / Foto: Unsplash
Randamentele obligațiunilor din zona euro înregistrează cea mai mare scădere săptămânală din noiembrie 2024 încoace, relatează Reuters.

Randamentele obligațiunilor din zona euro erau pe cale să înregistreze vineri cea mai mare scădere săptămânală din noiembrie, pe fondul temerilor legate de impunerea de tarife și de o posibilă încetinire economică în SUA. Aceste preocupări vin după ce, la începutul lunii martie, randamentele au crescut brusc ca reacție la planurile de cheltuieli ale Germaniei.

Investitorii urmăreau, de asemenea, votul din Bundesrat, camera superioară a parlamentului german, care urmează să decidă vineri asupra unei creșteri semnificative a cheltuielilor. Analiștii estimează că proiectul de lege va trece de această ultimă etapă legislativă.

Randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani (DE10YT=RR), considerat de referință pentru zona euro, a scăzut cu 2 puncte de bază (pb), ajungând la 2,761%, fiind pe cale să încheie săptămâna cu o scădere de 11 pb. Randamentele obligațiunilor evoluează invers față de prețuri.

Analiștii de la Barclays, Commerzbank și ING au indicat că incertitudinea legată de termenul limită de 2 aprilie, stabilit de fostul președinte american Donald Trump pentru deciziile privind tarifele, a afectat sentimentul pieței, determinând investitorii să se orienteze către active considerate mai sigure, precum obligațiunile guvernamentale.

Cu toate acestea, randamentele germane rămân cu 39 pb mai ridicate față de începutul lunii, în urma anunțului privind noile planuri de cheltuieli ale țării, care vor fi finanțate în mare parte prin emiterea de obligațiuni.

Randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani (IT10YT=RR) a scăzut cu 1 pb, ajungând la 3,836%, iar diferența dintre randamentele obligațiunilor italiene și germane (DE10IT10=RR) s-a mărit ușor la 107 pb.

Randamentul obligațiunilor germane pe doi ani (DE2YT=RR), mai sensibil la așteptările privind politica monetară a Băncii Centrale Europene, a scăzut cu 1 pb, situându-se la 2,158%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel