Scandal în Marea Britanie legat de soția unui ministru. Ce i se reproșează
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Opinia publică este chiar indignată
Opinia publică este chiar indignată
Akshata Murty, bogata soţie indiană a ministrului britanic al finanţelor Rishi Sunak, a intrat sub tirul criticilor din cauza statutului său fiscal avantajos, în timp ce soţul său s-a împotmolit în criza costului vieţii.

Akshata Murty, fiica miliardarului co-fondator al grupului tehnologic indian Infosys, are statut de persoană nedomiciliată (diferit de nerezidentă), ceea ce îi permite să nu plătească impozit în Marea Britanie pentru veniturile sale din străinătate.

Acest lucru înseamnă că domiciliul ei permanent este considerat a fi în afara Regatului Unit, în timp ce Rishi Sunak şi soţia sa ocupă un apartament de serviciu în Downing Street, Londra. Potrivit ziarului The Independent, care a dezvăluit informaţiile, acest aranjament i-ar fi permis să evite plata a milioane de lire sterline în impozite, deşi aceasta primeşte dividende de pe urma unei participaţii la Infosys.

''Akshata Murty este cetăţean al Indiei, ţara în care s-a născut şi ea şi părinţii săi", a indicat o purtătoare de cuvânt. ''India nu permite cetăţenilor săi să deţină simultan cetăţenia unei alte ţări. Astfel, conform legislaţiei britanice, doamna Murty este tratată ca nefiind domiciliată fiscal în Regatul Unit", a adăugat ea. ''Ea a plătit întotdeauna impozit în Regatul Unit pentru toate veniturile sale din Regatul Unit şi va continua să facă acest lucru."

Chiar dacă acest statut de nedomiciliat este legal, aceste dezvăluiri nu dau bine într-un moment în care britanicii îşi văd puterea de cumpărare topindu-se, cu o inflaţie ridicată la un nivel istoric, cu creşterea facturilor la energie şi, începând cu miercuri, o creştere a contribuţiilor de asigurări sociale.

''Într-o perioadă în care veniturile oamenilor sunt sub presiune, iar Rishi Sunak creşte taxele despre care pretinde că sunt pentru a plăti serviciile publice, familia sa îşi protejează o mare parte din venituri de impozite britanice", a declarat pentru BBC deputatul laburist din opoziţie Ed Miliband.

Citește și Premierul britanic a avut o conversație "sinceră" cu președintele chinez

Richard Murphy, profesor la Universitatea din Sheffield şi co-fondator al ONG-ului Tax Justice Network, a pus la îndoială explicaţiile oferite de Akshata Murty. ''Domiciliul nu are nimic de-a face cu naţionalitatea unei persoane", a afirmat acesta pe Twitter. Ministrul afacerilor, Kwasi Kwarteng, i-a luat apărarea la BBC colegului său, spunând că ministrul finanţelor a fost întotdeauna "foarte transparent" în ceea ce priveşte statutul fiscal al soţiei sale.

Până nu de mult unul dintre miniştrii conservatori preferaţi din Regatul Unit, Rishi Sunak, în vârstă de 41 de ani, a fost aspru criticat după ultima sa prezentare bugetară de la sfârşitul lunii martie, care a fost descrisă ca fiind elitistă şi ruptă de dificultăţile britanicilor. Popularitatea sa în sondaje a scăzut vertiginos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel