Scandal în Rusia. Rușii fug din țară cu secretele lui Putin
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
E vorba de bani, dar și de secrete de stat
E vorba de bani, dar și de secrete de stat
Este un scandal fără precedent care a pus pe jar Kremlinul, dar și serviciile speciale ale acestuia. Directorul general al Institutului de cercetări în domeniul echipamentelor spaţiale din cadrul Roskosmos (Agenţia Federală Spaţială rusă) - structură specializată în dezvoltarea şi producţia echipamentelor radio şi electronice -, Iuri Iaskin, deținător de secrete de stat, a plecat într-o delegație peste hotare și nu s-a mai întors.  

Ce l-a îndemnat pe importantul funcționar rus să recurgă la acest gest? Cotidianul Kommersant nota, în acest sens, că plecarea lui Iaskin ar fi coincis cu începutul unui audit financiar intern al Roskosmos, în echipa de inspecție fiind incluși şi angajaţi FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB). Potrivit Roskosmos, directorul a demisionat din funcţie la 17 aprilie, fără să ofere detalii în scrisoarea de despărțire trimisă de peste hotare.

Institutul amintit reprezintă una dintre întreprinderile-cheie ale industriei de profil din Rusia, specializat în dezvoltarea echipamentelor spaţiale destinate să determine cu exactitate dispunerea unor obiective militare folosindu-se de sistemele de sateliţi GLONASS/GPS.

S-a furat peste un miliard de ruble

Fuga lui Iaskin, ce amintește de dezertările din perioada sovietică, a intervenit pe fondul auditului intern de la Institutul condus de acesta, anchetă ordonată de șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, pentru a verifica modului în care au fost cheltuite resurse bugetare, după ce în luna februarie la nivelul întregii Agenţii au fost declanşate 14 investigații pentru delapidare de fonduri publice şi furturi de mari dimensiuni.

Citește și Cel mai apropiat aliat al Rusiei vrea despăgubiri de la Putin

În aprilie, procurorul general Iuri Ceaika declarase că la întreprinderile subordonate Roskosmos şi Rostec - holding de înalte tehnologii - au fost deturnate peste 1,6 miliarde de ruble alocate pentru modernizarea bazei de producţie şi crearea de noi modele de arme avansate. 'Se temea, probabil, că auditul va scoate la iveală fapte ilegale şi furturi din banii statului, preferând să părăsească ţara', a declarat sub rezerva anonimatului un responsabil al institutului menţionat. De menționat că Iaskin era considerat deţinător de secrete de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel