Pe lista de produse ale UE propusă de USTR se află de la aeronave comerciale sau subansamble ale acestora până la produse lactate şi vinuri. USTR consideră că subvenţiile europene acordate Airbus afectează SUA la un nivel de 11 miliarde de dolari anual, potrivit comunicatului USTR.
UE şi SUA se confruntă de mai bine de un deceniu acuzându-se reciproc de subvenţionări ilegale acordate giganţilor Boeing şi Airbus, în cazuri paralele prezentate la OMC. Ambele părţi au fost prinse plătind miliarde de dolari din subvenţii în scopul obţinerii de avantaje în afacerea globală cu avioane.
Fără subvenții
Anunţul de luni al USTR marchează o escaladare a tensiunilor, SUA urmărind să impună tarife consistente unei game largi de produse ale UE. Potrivit acuzaţiilor aduse de USTR, UE a lăsat cea mai mare parte a subvenţiilor sale neschimbate şi a oferit ajutor suplimentar.
"Scopul nostru final este de a ajunge la un acord cu UE care să pună capăt tuturor subvenţiilor care nu corespund reglementărilor OMC în domeniul aeronavelor civile de mari dimensiuni. Când UE va sista aceste subvenţii dăunătoare, taxele suplimentare impuse de SUA ca răspuns pot fi ridicate", se arată în declaraţia USTR.
Citește și Ce este în neregulă la avioanele Boeing
Saga confruntării dintre SUA şi UE asupra principalilor producători de aeronave, Boeing şi Airbus, ce durează de 15 ani, s-au încheiat luna trecută la OMC, când organismul comercial internaţional a decis că SUA nu au reuşit să pună capăt unor subvenţii acordate Boeing. Anterior, OMC declarase că subvenţiile europene acordate rivalului Airbus sunt ilegale. În mai 2018 a constatat, de asemenea, că UE nu a reuşit să elimine sprijinul acordat Airbus.
Aspectele finale cu privire la valoarea prejudiciului sunt încă în arbitraj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...