Scandalul din Biroul Oval împarte republicanii în două tabere

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu JD Vance la Munchen
Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu JD Vance la Munchen
Întâlnirea tensionată la Casa Albă între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Donald Trump a adâncit diviziunile în rândul Partidului Republican și a redus dramatic șansele ca SUA să mai ofere ajutor Ucrainei în războiul împotriva Rusiei.

Ciocnire dură la Casa Albă: ”Nu putem face afaceri cu Zelenski”

Vineri, o întâlnire crucială între Donald Trump, vicepreședintele JD Vance și Volodimir Zelenski s-a transformat într-un spectacol public de acuzații și tensiuni. Trump și Vance l-au criticat aspru pe președintele ucrainean, acuzându-l că nu respectă sprijinul oferit de SUA, scrie Reuters.

Senatorul Lindsey Graham, un aliat apropiat al lui Trump, a fost printre primii care au atacat poziția lui Zelenski. ”Ceea ce am văzut în Biroul Oval a fost lipsă de respect și nu știu dacă mai putem avea o relație cu Zelenski,” a declarat Graham. ”Trebuie să demisioneze și să trimită pe cineva cu care putem face afaceri sau să-și schimbe atitudinea”.

În același timp, senatorul Bill Hagerty a transmis un mesaj ferm: ”Statele Unite ale Americii nu vor mai fi luate de-a gata”.

Însă nu toți republicanii au fost de acord cu această abordare. Reprezentantul Mike Lawler a numit întâlnirea un ”moment ratat” pentru cooperarea economică și de securitate dintre SUA și Ucraina. Reprezentantul Don Bacon a susținut cauza Kievului, declarând că ”Ucraina vrea independență și stat de drept, în timp ce Rusia urăște valorile noastre occidentale”.

Chiar și în rândul susținătorilor Ucrainei, nimeni nu l-a criticat deschis pe Trump sau pe Vance, ceea ce arată puterea pe care liderul republican o deține în partid.

Acord economic anulat: Trump blochează semnarea unui parteneriat strategic

Vizita lui Zelenski la Washington avea un scop clar: semnarea unui acord economic strategic privind exploatarea resurselor naturale bogate ale Ucrainei împreună cu SUA. Însă, în urma conflictului deschis cu Trump, acordul a fost lăsat nesemnat.

Acest parteneriat economic fusese văzut de oficialii ucraineni ca o strategie prin care să atragă sprijinul republicanilor din Congres, care au devenit din ce în ce mai sceptici în privința ajutorului militar pentru Kiev.

Până acum, SUA au trimis 175 de miliarde de dolari Ucrainei de la începutul invaziei rusești, însă ultimele tranșe de fonduri au fost aprobate în aprilie, în perioada în care democrații dețineau controlul asupra Senatului și Casa Albă.

De atunci, Congresul controlat de republicani a încetinit aprobarea de noi fonduri, sub presiunea lui Trump, care a fost reticent în a trimite mai mult sprijin militar Kievului.

Trump ar fi putut salva sprijinul pentru Ucraina cu acest acord

Analiștii politici susțin că, dacă Trump ar fi susținut acordul privind resursele minerale din Ucraina, ar fi fost mult mai ușor să convingă republicanii să aprobe noi pachete de ajutor militar.

”Dacă Trump ar fi promovat acest acord ca fiind 'un mare succes economic', ar fi fost mai ușor să obțină sprijin pentru Ucraina,” a explicat un expert în politică externă.

Însă, fără acest sprijin, este puțin probabil ca ajutorul pentru Kiev să mai treacă prin Congres.

Republicanii divizați: vor mai ajuta SUA Ucraina?

În ciuda atmosferei tensionate, unii republicani au făcut apel la reconciliere. Michael McCaul, fost președinte al Comitetului pentru Afaceri Externe, a subliniat că un acord economic ar putea readuce SUA și Ucraina pe aceeași pagină.

”Îl îndemn pe președintele Zelenski să semneze imediat acordul privind resursele minerale. Acesta ar crea un parteneriat economic benefic atât pentru SUA, cât și pentru Ucraina,” a postat McCaul pe X.

Întrebarea rămâne: Poate Ucraina să repare relația cu SUA înainte ca sprijinul său militar să dispară complet?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik

pixel