Scenariul armatei Germaniei: Al Treilea Război Mondial bate la ușă!

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Militari germani / FOTO: Wikipedia
Militari germani / FOTO: Wikipedia
O notă confidențială a armatei, publicată de cotidianul „Bild”, arată că Germania se pregătește serios pentru un atac rusesc pe flancul estic al NATO. În acest scenariu, războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict global în câteva luni.

Numai simpla lectură a acestui scenariu, care nu este decât un fel de plan de antrenament al trupelor, provoacă fiori pe șira spinării, deoarece escaladarea către un război mondial devine inevitabilă odată ce primele etape au fost trecute. 

Potrivit informațiilor de la „Bild”, acest scenariu, denumit „Defense Alliance 2025”, debutează în februarie, cu un nou ordin de mobilizare militară în Rusia, cu un plus de aproape 200.000 de oameni înrolați. Pe fondul reducerii ajutorului occidental destinat Ucrainei, Moscova lansează în primăvară o mare ofensivă, din care iese victorioasă în vara lui 2024.

Un război „hibrid”

Această victorie incită Kremlinul să intensifice războiul secret împotriva țărilor din Europa de Est, bazat în special pe ample atacuri cibernetice. În țările baltice, minoritățile ruse vor fi puse în alertă, cu misiunea de a provoca tensiuni în societate la momentul potrivit. În acest context, Rusia va demara, în septembrie, în vestul țării și în Belarus exercițiul „Zapad 2024”, cu participarea a 50.000 de soldați.

Aceste manevre ar permite Rusiei, ca în 2021, să-și întărească dispozitivul militar de la granița cu Polonia și Ucraina. În octombrie, Kremlinul s-a agitat, strigând că enclava Kaliningrad, teritoriu rusesc cuprins între Polonia și Lituania, a fost amenințată de NATO. Un pretext pentru a disloca în zonă trupe și rachete cu rază medie de acțiune. Toate au rămas pe poziții. 

Obiectiv: Coridorul Suwalki

De altfel, această reînarmare la graniță ar permite Moscovei să lanseze un atac asupra coridorului Suwalki, un pasaj îngust la granița dintre Polonia și Lituania, care leagă Belarus de enclava Kaliningrad, ruptă de Rusia. Profitând de instabilitatea geopolitică creată de alegerile prezidențiale americane, va fi declanșat „un conflict de frontieră” și „revolte cu victime” în decembrie 2024.

În ianuarie 2025, țările baltice și Polonia vor solicita o reuniune a Consiliului de Securitate al NATO, văzut de Moscova ca o amenințare la adresa existenței sale. Sunt desfășurate noi forțe. „Numai în Belarus, Kremlinul are acum două divizii blindate, o divizie de infanterie mecanizată și un cartier general de divizie – un total de peste 70.000 de soldați”, menționează „Bild”.

NATO a pusă în alertă

NATO este obligată să răspundă ferm. În mai 2025, conform scenariului Bundeswehr, NATO decide „măsuri de descurajare credibile” pentru a preveni un atac rusesc. În „Ziua X” comandamentul șef al Alianței ordonă transferul a 300.000 de soldați pe flancul de Est, dintre care 30.000 de soldați ai Bundeswerh. 

Rezultatul escaladării rămâne incert, precizează „Bild”. La o lună de la desfășurarea forțelor NATO, „mai mult de jumătate de milion de soldați occidentali și ruși, înarmați până în dinți, se vor ciocni, potrivit cotidianului. Însă scenariul lasă ușa deschisă pentru reacția lui Vladimir Putin la încercarea de descurajare a NATO.

Contactat de ”Bild”, purtătorul de cuvânt al ministerului german al Apărării a refuzat să comenteze pe larg subiectul. „În principiu, pot spune că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din activitățile militare zilnice, mai ales în pe partea de antrenament”, a spus el.

Oricum, articolul este cu atât mai interesant cu cât vine într-un context de îndoială privind sustenabilitatea sprijinului occidental pentru Ucraina. Pe lângă riscul dezangajării americane în urma posibilei alegeri a lui Donald Trump în funcția de președinte, în Europa apar tot mai multe voci care se pronunță în favoarea diplomației, după cum a explicat săptămâna trecută ministrul Apărării Apărării italiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel