Schimbări climatice: Companiile luate tot mai des la întrebări în întreaga lume

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Apare și un nou concept / sursa foto: Freepik.com
Apare și un nou concept / sursa foto: Freepik.com
De la Acordul de la Paris din 2015, aproximativ 230 de acțiuni în justiție au fost intentate împotriva companiilor sau organizațiilor profesionale, peste două treimi fiind lansate din 2020, potrivit London School of Economics.

Lațul se strânge. Presiunea judiciară se intensifică asupra companiilor pentru a-și alinia activitățile cu lupta împotriva schimbărilor climatice. 
De la Acordul de la Paris din 2015, aproximativ 230 de acțiuni în justiție au fost intentate împotriva companiilor sau organizațiilor de afaceri, cu peste două treimi lansate din 2020, potrivit Institutului de Cercetare Grantham de la London School of Economics (LSE).

„Procedurile împotriva companiilor s-au concentrat în mod tradițional pe sectorul combustibililor fosili, dar acum sunt vizați și alții, inclusiv companiile aeriene, industria alimentară și a băuturilor, comerțul electronic și serviciile financiare”, notează experții. Cazul gigantului petrolier Shell, care a făcut apel împotriva condamnării sale în 2021 în Olanda a devenit emblematic.

„Poluatorul plătește”

Acuzațiile de comunicare înșelătoare despre ambițiile climatice sunt primul motiv care aduce companiile în justiție. În 2023, în Regatul Unit, magistrații au constatat că reclamele companiilor aeriene Air France, Lufthansa și Etihad sunt înșelătoare, la câteva luni după o decizie similară luată la Viena împotriva Austrian Airlines.

Unii sunt urmăriți și în numele principiului „poluatorul plătește” sau pentru „închiderea robinetului” la combustibilii fosili, opunându-se proiectelor de extracție sau finanțării acestora. În Franța, TotalEnergies este astfel vizată de mai multe proceduri ale ONG-urilor, în special una împotriva proiectelor sale petroliere din Africa, alta pentru a o forța să-și accelereze ieșirea din combustibilii fosili, în timp ce o plângere, depusă în mai la Paris, solicită urmărirea penală pentru responsabilitatea ce-i revine în „haosul climatic”.

Justiția internațională

Aceste 230 de acțiuni în justiție împotriva companiilor reprezintă doar 10% din cele 2.666 de proceduri climatice deschise în lume, dintre care majoritatea covârșitoare vizează autorități publice, potrivit bazei de date a Centrului Sabin pentru Legea Schimbărilor Climatice de la Universitatea Columbia. Dar se conturează o tendință clară, deoarece 25% dintre apelurile noi lansate în 2023 au vizat jucători economici, subliniază raportul.

Din punct de vedere istoric, marea majoritate a cauzelor instanțelor climatice au fost introduse în Statele Unite, dar se răspândesc treptat în întreaga lume. Un prim caz a fost înregistrat în 2023 în Portugalia - unde statul este acuzat de încălcarea drepturilor omului din cauza eșecului politicii sale climatice - și altul în Panama, în timp ce țările din Sud reprezintă acum 8% din cazurile înregistrate, în principal în Brazilia. .

„2023 a fost un an important pentru disputele internaționale legate de schimbările climatice”, spun experții, cu noi dosare depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) sau la Curtea Inter-Americană a Drepturilor Omului. Aceasta din urmă trebuie să dea, la solicitarea Chile și Columbiei, un „aviz consultativ” până la sfârșitul lui 2024 pentru a „clarifica întinderea obligațiilor” fiecărei țări „de a răspunde la urgența climatică în cadrul dreptului internațional”.

Conceptul de ecocid

În aprilie, CEDO a condamnat pentru prima dată un stat, Elveția, pentru inacțiunea climatică, denunțată de o asociație a femeilor în vârstă. „Doar 5% din cauzele climatice sunt aduse în fața instanțelor internaționale, dar multe dintre ele sunt susceptibile să influențeze procedurile naționale”, notează raportul, care citează ca exemplu o decizie britanică din 20 iunie, când Curtea Supremă a Regatului Unit a răsturnat deliberarea unui oraș în favoarea unei noi sonde de petrol lângă Londra.

Pentru viitor, autorii raportului anticipează noi tendințe. Afaceri „post-dezastru”, „după cum demonstrează un caz din Puerto Rico care pune sub semnul întrebării reconstrucția” rețelei de electricitate alimentată cu combustibili fosili în loc de surse regenerabile. Conceptul de ecocid „care câștigă teren”. Și convergența considerațiilor climatice și de mediu, de exemplu în lupta împotriva poluării cu plastic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel