Schimbări climatice. Un proces istoric a început în Statele Unite

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este un început
Este un început
De ce istoric? Pentru că este primul proces privind schimbările climatice din Statele Unite. El s-a deschis în Montana, după ce o un grup de tineri a intentat un proces împotriva statului din nord-vestul SUA, acuzat că le-a încălcat dreptul constituțional la un "mediu curat și sănătos".

Cazul, cunoscut sub numele de "Held v. Montana", este urmărit îndeaproape, deoarece rezultatul lui ar putea sprijini alte procese intentate în întreaga țară, vizând atât industria combustibililor fosili, cât și autoritățile.

Cei 16 reclamanți, cu vârste cuprinse între 5 și 22 de ani, susțin că au avut de suferit din cauza "efectelor periculoase ale combustibililor fosili și ale crizei climatice" - copiii devenind deosebit de vulnerabili la aceste efecte, care nu fac decât să se agraveze.

Principala reclamantă, Rikki Held, a cărei familie deține o fermă în estul statului Montana, a descris modul în care viața lor s-a schimbat radical din cauza incendiilor de pădure, a temperaturilor extreme și a secetei, care lovesc tot mai des acest stat, renumit pentru peisajele sale luxuriante.

În special, Rikki Held, în vârstă de 22 de ani, evocă un incendiu de pădure care a distrus liniile electrice de înaltă tensiune și a întrerupt curentul electric la ferma lor timp de o lună, aducându-i în prag de faliment. În 2021, fumul și cenușa de la incendii au saturat aerul "toată vara", a explicat această absolventă de științe ale mediului.

În centrul dezbaterilor se află un articol din constituția locală care prevede că "statul și fiecare persoană trebuie să mențină și să protejeze un mediu curat și sănătos în Montana pentru generațiile prezente și viitoare".

Reclamanții contestă, de asemenea, constituționalitatea unei legi din Montana care interzice administrației locale să ia în considerare impactul asupra climei atunci când acordă sau refuză autorizații companiilor producătoare de combustibili fosili.

Aceștia nu cer nicio despăgubire, dar solicită să fie dată publicității o declarație oficială care să ateste că drepturile lor au fost încălcate. Acest demers se dorește a fi un prim pas către o acțiune legislativă. 

În cuvântul său de deschidere, avocatul Roger Sullivan a vorbit despre efectele încălzirii globale asupra tinerilor din Montana. "Căldură, secetă, incendii de pădure, poluare atmosferică, furtuni violente, dispariția faunei locale, topirea ghețarilor, pierderea familiei și a pilonilor și tradițiilor culturale", a enumerat el, referindu-se și la daunele medicale și psihologice.

Avocatul a mai argumentat că statul a dus o politică energetică dezastruoasă, eliberând în atmosferă 166 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, echivalentul unei țări precum Argentina, deși Montana are puțin peste un milion de locuitori.

Luni, climatologul Steve Running, care a fost chemat să depună mărturie de către acuzare, a prezentat dovezile științifice ale responsabilității omului pentru încălzirea globală. Montana, de exemplu, se confruntă cu ierni mai scurte, ceea ce prelungește sezonul incendiilor, a precizat el.

În mai multe rânduri, statul a încercat să obțină anularea urmăririi penale pe motiv de nereguli procedurale, dar pe 6 iunie, Curtea Supremă a statului a dat undă verde pentru începerea procesului. Acesta se va desfășura până la 23 iunie la Helena, capitala statului Montana.

Procurorul general al statului Montana, Michael Russell, a declarat că, în timpul procedurilor, instanța va auzi "speculații" despre "ceea ce ar putea să ne rezerve viitorul, inclusiv declarații ample și bombastice despre o soartă tragică care ne așteaptă pe toți".

În opinia sa, legea care se află în centrul procesului nu poate fi cauza daunelor pe care reclamanții susțin că le-au suferit. "Emisiile (de CO2) ale statului Montana sunt pur și simplu prea mici pentru a face vreo diferență", a declarat Michael Russell, descriind schimbările climatice drept o "problemă globală" în care statul este un "simplu spectator".

Michael Burger, director executiv al Sabin Center for Climate Law din cadrul Universității Columbia, a declarat pentru AFP că acest tip de argument este adesea folosit.

În opinia sa, guvernele și industria combustibililor fosili au tendința de a spune "că nu trebuie făcut nimic până când toată lumea nu este de acord să facă totul și că nicio contribuție individuală nu poate fi suficient de mare pentru a conta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel