Schimbări la acordarea ajutorului de deces aduse de noua Lege a pensiilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ajutorul de înmomântare s-a majorat
Ajutorul de înmomântare s-a majorat
Începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua Lege a pensiilor (Legea 360/2023), care aduce modificări semnificative și în ceea ce privește acordarea ajutorului de deces.

Conform noilor reglementări, acest ajutor va fi oferit unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de decesul asiguratului sau pensionarului. Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, un copil, un părinte sau oricare altă persoană care poate prezenta dovezi în acest sens, similar regulilor stabilite prin actuala Lege a pensiilor (Legea 263/2010).

Dovada cheltuielilor și majorarea valorii ajutorului de deces

Pentru a beneficia de ajutorul de deces, solicitantul trebuie să demonstreze suportarea cheltuielilor prin orice mijloc de probă admis de lege, cum ar fi chitanțe sau bonuri fiscale. O noutate adusă de Legea 360/2023 este extinderea acordării acestui ajutor și pentru persoanele care, în ultimele șase luni anterioare decesului, au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Pentru anul 2024, valoarea ajutorului de deces a fost majorată cu 778 de lei, ajungând la suma de 7.567 de lei, conform Legii 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului, ajutorul va reprezenta jumătate din suma acordată pentru decesul unui asigurat, adică 3.784 de lei.

Extinderea beneficiilor și clarificări privind membrii de familie

Noua lege aduce și clarificări cu privire la membrii de familie considerați eligibili pentru ajutorul de deces. Aceștia includ soțul, copiii proprii, copiii adoptați, cei aflați în plasament familial sau încredințați spre creștere și educare familiei, cu vârsta de până la 18 ani sau până la 26 de ani dacă își continuă studiile, precum și părinții și bunicii oricăruia dintre soți. O noutate importantă este posibilitatea acordării ajutorului de deces și în cazul persoanelor aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului, dacă, anterior intrării în concediu, acestea erau asigurate obligatoriu.

De asemenea, din septembrie 2024, ajutorul de deces va putea fi acordat și unei persoane juridice, dacă aceasta poate dovedi că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Acordarea ajutorului de deces va continua să se facă la cerere, pe baza certificatului de deces și a documentelor justificative, fără a fi condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Procedura de acordare și posibilitatea plății prin virament bancar

Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare, de către casa teritorială de pensii competentă. Începând cu 1 septembrie 2024, plata acestuia se va putea face și prin virament bancar, oferind o modalitate suplimentară de achitare față de metoda tradițională de plată în numerar.

Pentru a beneficia de ajutorul de deces, solicitantul trebuie să prezinte un set de documente stabilit de Casa Națională de Pensii Publice, printre care cererea pentru acordarea ajutorului, certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului, acte de stare civilă care să ateste gradul de rudenie cu decedatul și dovada suportării cheltuielilor ocazionate de deces. În cazul membrilor de familie care nu erau asigurați sau pensionari, dovada acestei situații se face printr-o declarație pe propria răspundere a solicitantului.

Obligația instituțiilor publice de a asigura copierea gratuită a actelor

Reamintim că, în conformitate cu Legea 9/2023, instituțiile publice sunt obligate să asigure copierea gratuită a actelor depuse de cetățeni. Astfel, documentele necesare pentru acordarea ajutorului de deces se vor prezenta doar în original, fără a fi necesară depunerea unor copii.

Aceste modificări legislative vizează creșterea accesibilității și simplificarea procedurilor pentru beneficiarii ajutorului de deces, în contextul unei legislații în continuă evoluție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă
Bursa de Valori București

pixel