Schimbări majore la achiziția unei locuințe. Ce trebuie să știe cumpărătorul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se detaliază relațiile dintre dezvoltator și cumpărător
Se detaliază relațiile dintre dezvoltator și cumpărător
La Senat a fost înregistrată o inițiativă legislativă menită să reglementeze activitățile de dezolvare imobiliare și, în același timp, să ofere protecție suplimentară persoanelor care cumpără locuințe în scop personale. Mai exact, proiectul de act normativ face o detaliere a drepturilor consumatorilor în relația lor cu dezvoltatorii imobiliari.

După dezbaterile din Senat, documentul va ajunge pe masa deputaților. Iată câteva dintre principalele prevederi care îi vizează direct persoanele care achiziționează locuințe, indiferent că este vorba de case sau apartamente.

- Dezvoltatorul are oblicația de a-și înregistra proiectul la Agenția Națională de Locuințe (ANL), inclusiv dacă vrea să facă publicitate cu privire la proiectul său. Astfel va fi eliminată eventualitatea ca imobilul să fie construit fără autorizație și scade riscul unor practici abuzive.

- Un dezvoltator poate fi reclamat la ANL în cazul în care cumpărătorul constată că acesta desfășoaraă practici înțelătoare.

- Posibilitatea pentru persoanele care doresc să cumpere locuințe de la dezvoltator să acceseze o pagină web pe site-ul ANL. O astfel de pagină web va conține toate detaliile legate de proiectul imobiliar.

- Proiectul de lege prevede expres faptul că dezvoltatorul imobiliar va avea obligația, până la predarea posesiei locuinței, să plătească toate cheltuielile care există cu aceasta (precum cele legate de teren sau de utilități).

Citește și Spor de 85% și prime lunare de 2000 de lei. Un spital caută medici

- De asemenea, cumpărătorii vor obține locuințele cu toate asigurările necesare încheiate. În plus, toate primele de asigurare și taxele aferente asigurărilor vor trebui să fie plătite până la predare.

- Nu se va mai putea face nicio plată în avans, mai mare de 10% din costul imobilului, fără încheierea unui antecontract. De asemenea, pe lângă această cerință, antecontractul de vânzare va trebui autentificat.

- La prezentarea unei oferte concrete, cumpărătorul va beneficia de suficient de timp pentru a o analiza. E vorba de cel puțin șapte zile în care acesta să poată să se gândească cu privire la oferta primită.

- Cumpărătorul va fi protejat de modificări ale locuinței, ulterioare semnării antecontractului sau contractului de vânzare și pe care nu le vrea. Astfel, el va avea dreptul să accepte modificările sau să denunțe contractul, obținând restituirea completă a avansului (fără deduceri sau rețineri de taxe).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel