Rivalitatea dintre China şi o coaliţie de ţări occidentale condusă de SUA se va intensifica probabil, alimentată de schimbări de putere militară, demografie, tehnologie şi "intensificarea diviziunilor asupra modelelor de guvernare", se spune în Global Trends 2040, realizat de Consiliul Naţional de Securitate al SUA (NIC).
Puteri regionale şi actori nestatali pot exercita o influenţă mai mare, având ca rezultat probabil "un mediu geopolitic mai predispus la conflicte şi mai volatil" şi o cooperare internaţională slăbită.
Adeverința europeană de vaccinare devine obligatorie în TOATE țărie UE
Raportul întocmit de principalii analişti ai serviciilor secrete din SUA, care este realizat la fiecare patru ani, evaluează tendinţele politice, economice, sociale şi de altă natură care vor forma probabil mediul de securitate naţional în următorii 20 de ani.
"Intenţia noastră este să ajutăm factorii de decizie politică şi cetăţenii ... să se pregătească pentru un viitor cu o serie de perspective posibile", au scris autorii, menţionând că nu fac nicio predicţie specifică şi că au inclus contribuţii de la diverse grupuri, de la studenţi americani la militanţi ai societăţii civile africane.
Provocări precum schimbările climatice, bolile, crizele financiare şi perturbările tehnologice "se vor manifesta mai frecvent şi mai intens în aproape fiecare regiune şi ţară", producând "tensiuni generalizate în state şi societăţi, precum şi şocuri care ar putea fi catastrofale", se arată în raport.
Potrivit acestuia, pandemia provocată de coronavirus, care a ucis peste 3 milioane de oameni, a marcat cea mai mare "perturbare globală" de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu consecinţe care vor dura probabil ani de zile.
COVID-19 a expus - şi uneori a extins - disparităţile în domeniul sănătăţii, a crescut datoriile naţionale, a accelerat naţionalismul şi polarizarea politică, a adâncit inegalităţile, a alimentat neîncrederea în guverne şi a evidenţiat eşecul cooperării internaţionale.
În acest proces, această criză sanitară încetineşte - şi posibil inversează - progresul în combaterea sărăciei, a bolilor şi a inegalităţii de gen.
Raportul anticipează că multe probleme cauzate de pandemie vor creşte până în 2040.
"Există un anumit set de tendinţe pe care le-am identificat şi care par să se accelereze sau să devină mai puternice din cauza pandemiei", a spus un oficial al consiliului, vorbind sub acoperirea anonimatului.
Raportul prezintă cinci scenarii despre cum ar putea arăta lumea în 2040.
În cele mai optimiste - care indică o "renaştere a democraţiilor" - guvernele democratice s-ar dovedi "mai capabile să încurajeze cercetarea ştiinţifică şi inovaţia tehnologică, catalizând un boom economic" ce le va permite să facă faţă tensiunilor interne şi să reziste rivalilor internaţionali.
Cel mai pesimist scenariu - "tragedie şi mobilizare" - postulează că pandemia de COVID-19 şi încălzirea globală ar putea afecta resursele de hrană la nivel mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...