Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care primesc 500 de lei
Autor: DCBusiness Team | 05 oct 2022, 12:33
Să treacă mai ușor peste vremurile grele care se anunță
Să treacă mai ușor peste vremurile grele care se anunță
Măsura a intrat se aplică deja de la începutul acestei săptămâni, iar unii români au început să primească acest ajutor din partea statului. 

Statul vine în ajutorul consumatorilor vulnerabili din România, care, începând cu data de 3 octombrie 2022, pot primi primi un nou tip de sprijin social care îi va ajuta să treacă mai ușor peste iarnă. Este vorba de suma de 500 de lei.

Pentru a intra în posesia acestor bani, persoanele vizate trebuie să depună o cerere, demers care nu este solicitat în cazul plafonării facturilor, care se calculează pe pe baza unui anumit consum și, prin urmare, nu era necesară vreo intervenție din partea cetățeanului. 

De precizat că acești 500 de lei sunt oferiți indiferent de agentul termic folosit, energie termică, gaze naturale, energie electrică și alte surse de încălzire cum ar fi lemne, combustibili solizi sau petrolieri, iar sumele diferă de la un caz la altul. În același timp, sumele sunt influențate și de venitul pe care îl înregistrează persoanele care solicită acest ajutor.

Pentru a putea beneficia de noul ajutor financiar de la stat, românii care vin cu solicitarea trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure). Mai mult, în afară de ajutorul pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcție de consum, valorile maxime ale noilor ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

De asemenea, pe partea de încălzire termică în sistem centralizat, sumele variază destul de mult în funcție de veniturile solicitanților, cel mai mult primind cei cu venituri de sub 200 de lei. În celelalte cazuri, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos, ajutorul scade cu 10%, în funcție de venituri.

Valoarea acestor tichete a fost majorată 

În contextul ajutoarelor acordate de stat, merită menționat că, tot din luna octombrie valoarea tichetelor de creșă a crescut cu 50 de lei, până la 570 de lei. Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.

Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private, inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă. 

Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se emit, din luna februarie a acestui an, doar pe card. Cele pe hârtie, emise înainte de 1 februarie, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele.

Citește și Voucherele de vacanță trebuie returnate angajatorilor în anumite situații

Printre regulile de acordare a voucherelor de vacanță există și ideea de acordare a acestora proporțional cu durata contractului de muncă într-un an calendaristic. Ca atare, se poate ajunge la situația când un angajat să restituie o anumită sumă drept contravaloare a voucherelor necuvenite și pe care acesta le-a folosit în anul respectiv.

Una ditre regulile de acordare a tichetelor de vacanță prevede că acestea se acordă în funcție de durata contractului de muncă de unde se înțelege că angajatul este nevoit să restituie suma de bani care reprezintă echivalentul voucherelor care nu i se cuvin dar pe care le-a folosit.

Voucherele de vacanță în mediul privat se pot acorda pentru fiecare salariat în limita a șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal și numai dacă angajatorii au resurse bugetare să o facă și se raportează la OUG nr. 8/2009 și la normele sale de aplicare când fac asta (HG nr. 215/2009). Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Cinci stațiuni balneare europene pentru această iarnă

Dacă sunteți în pană de idei pentru această vacanță de...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe