Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Statul vine în ajutorul consumatorilor vulnerabili din România, care, începând cu data de 3 octombrie 2022, pot primi primi un nou tip de sprijin social care îi va ajuta să treacă mai ușor peste iarnă. Este vorba de suma de 500 de lei.
Pentru a intra în posesia acestor bani, persoanele vizate trebuie să depună o cerere, demers care nu este solicitat în cazul plafonării facturilor, care se calculează pe pe baza unui anumit consum și, prin urmare, nu era necesară vreo intervenție din partea cetățeanului.
De precizat că acești 500 de lei sunt oferiți indiferent de agentul termic folosit, energie termică, gaze naturale, energie electrică și alte surse de încălzire cum ar fi lemne, combustibili solizi sau petrolieri, iar sumele diferă de la un caz la altul. În același timp, sumele sunt influențate și de venitul pe care îl înregistrează persoanele care solicită acest ajutor.
Pentru a putea beneficia de noul ajutor financiar de la stat, românii care vin cu solicitarea trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) şi de 2.053 lei (persoane singure). Mai mult, în afară de ajutorul pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcție de consum, valorile maxime ale noilor ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).
De asemenea, pe partea de încălzire termică în sistem centralizat, sumele variază destul de mult în funcție de veniturile solicitanților, cel mai mult primind cei cu venituri de sub 200 de lei. În celelalte cazuri, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos, ajutorul scade cu 10%, în funcție de venituri.
Valoarea acestor tichete a fost majorată
În contextul ajutoarelor acordate de stat, merită menționat că, tot din luna octombrie valoarea tichetelor de creșă a crescut cu 50 de lei, până la 570 de lei. Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.
Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private, inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă.
Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se emit, din luna februarie a acestui an, doar pe card. Cele pe hârtie, emise înainte de 1 februarie, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele.
Citește și Voucherele de vacanță trebuie returnate angajatorilor în anumite situații
Printre regulile de acordare a voucherelor de vacanță există și ideea de acordare a acestora proporțional cu durata contractului de muncă într-un an calendaristic. Ca atare, se poate ajunge la situația când un angajat să restituie o anumită sumă drept contravaloare a voucherelor necuvenite și pe care acesta le-a folosit în anul respectiv.
Una ditre regulile de acordare a tichetelor de vacanță prevede că acestea se acordă în funcție de durata contractului de muncă de unde se înțelege că angajatul este nevoit să restituie suma de bani care reprezintă echivalentul voucherelor care nu i se cuvin dar pe care le-a folosit.
Voucherele de vacanță în mediul privat se pot acorda pentru fiecare salariat în limita a șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal și numai dacă angajatorii au resurse bugetare să o facă și se raportează la OUG nr. 8/2009 și la normele sale de aplicare când fac asta (HG nr. 215/2009). Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...