Conform avertismentului economistului şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, Franţa se confruntă cu dificultăţi în atingerea obiectivului de reducere a deficitului la 2,7% din PIB până în 2027.
Potrivit acestuia, obiectivul "se anunță destul de greu de realizat" în lumina politicilor guvernamentale actuale, necesitând eforturi suplimentare. Cu toate că Guvernul francez intenționează să reducă cheltuielile în următorii ani, previziunile indică că deficitul bugetar nu va scădea sub limita impusă de UE, care este de 3% din PIB, până în 2027. UE a suspendat temporar reglementările fiscale ca răspuns la pandemie și la conflictul din Ucraina, oferind guvernelor flexibilitate crescută în cheltuieli până la sfârșitul anului 2023.
Economistul Gourinchas a menționat că traiectoria bugetară propusă de Executivul francez este în direcția corectă, dar avansează posibil prea lent. El a subliniat necesitatea unor reforme suplimentare pentru a stimula creșterea economică și a sugerat că este prea devreme pentru ca băncile centrale să reducă dobânzile, deoarece inflația nu s-a îndreptat încă spre țintele stabilite.
Cu toate acestea, oficialul FMI a asigurat că situația financiară a Franței nu este alarmantă, având o marjă de manevră în bugetul său. Recent, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a anunțat planuri de economii de 16 miliarde de euro din bugetul pe 2024. Guvernul a redus deja cheltuielile cu cinci miliarde de euro în acest an, iar noi reduceri vor fi necesare anul viitor pentru a atinge obiectivul de a reduce deficitul fiscal de la 4,9% din PIB în 2023 la 4,4% din PIB în 2024 și ulterior la 2,7% din PIB până în 2027.
Franța se confruntă cu presiuni de a-și echilibra finanțele, mai ales după ce agenția de evaluare financiară Fitch a redus ratingul țării în aprilie la "AA minus" din cauza îngrijorărilor legate de potențialele perturbări politice și sociale în urma controversatei reforme a sistemului de pensii. Agenția S&P a evitat retrogradarea ratingului suveran al Franței în iunie, dar a subliniat că rămâne prudentă în ceea ce privește perspectivele financelor publice, care se află sub presiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...