Se modifică VÂRSTA de PENSIONARE pentru acești ANGAJAȚI

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Bărbat nervos / Foto: Freepik
Bărbat nervos / Foto: Freepik
Guvernul a adoptat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care suspendă prevederile Legii 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful DSU.

"Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani a personalului care lucrează în serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe. Iniţial, toate discuţiile care erau până la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiţii de către personalul care lucrează şi nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani şi dacă a completat stagiul de cotizare. Legea permite ca persoana care au ajuns la vârsta de 57 de ani înaintea pensionării să solicite anual şefului secţiei sau serviciului unde lucrează prelungirea cu câte un an a activităţii sale în cadrul serviciului respectiv cu condiţia de a fi consultată de un medic de medicina muncii şi să fie de acord şeful unităţii", a spus Arafat, într-o conferinţă de presă la Guvern.

El a arătat că impactul imediat ar fi că 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 18% din medicii de primiri urgenţe s-ar pensiona.

Piaţa neagră cu certificate false de vaccinare a explodat. Care sunt preţurile în Rusia

"Noi am făcut o analiză de impact. (...) Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 17%, chiar 18% din medicii unităţilor de primiri urgenţe şi SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani şi va trebui, dacă doreşte, să ceară prelungirea. Problema cu prelungirea este că nu avem niciun standard clar pentru medicii de medicina muncii în ţară la acest moment, care este baza că el sau ea poate să continue activitatea sau nu poate, ceea ce înseamnă că s-ar putea să avem decizii destul de diferenţiate în ţară din punct de vedere al medicului care va stabili dacă persoana poate sau nu să continue activitatea. Lăsând asta la o parte, persoana este vrând sau nevrând la cheremul şefului. Cifrele pe care le-am dat, impactul lor este extrem de serios", a explicat şeful DSU.

El a prezentat şi impactul pe trei ani al acestei legi, menţionând că 31% dintre medici ar fi pensionari, 12% dintre asistenţi medicali, 45% dintre ambulanţieri, aproape 10% din şoferi de autospeciale şi 34% din operatorii registratori de urgenţă.

Şeful DSU a atras atenţia că nu sunt pensii mari pentru aceste persoane şi că ar exista probleme şi în ceea ce priveşte concediile dacă s-ar aplica legea.

"Un medic primar, după calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică, ar lipsi în total în jur la 10 săptămâni din 52 de săptămâni Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să-i înlocuim", a spus Arafat.

El a subliniat că unele prevederi ale legii pot crea dezechilibre.

"Au scăpat şi sunt convins că a fost o scăpare, anumite categorii de personal care lucrează în unitatea de primiri urgenţe la acest moment sau în unele unităţi, scăpând menţionarea lor înseamnă că în viitor acest personal nu va putea să activeze în calitate de medic sau de personal în cadrul UPU sau ambulanţă. Mai mult decât atât, tot o scăpare, a scăzut perioada de pregătire a medicilor care fac competenţă de urgenţă pentru UPU şi a scăzut cu şase luni", a spus Arafat.

El a precizat că legea a fost suspendată în ansamblu până la finalul anului următor.

"S-a suspendat întreaga lege ca să putem să o analizăm şi să vedem care sunt soluţiile şi împreună cu Parlamentul să venim cu soluţii de modificare şi, bineînţeles, la înţelegere cu colegii care sunt de la sindicat, serviciile de urgenţă să găsim soluţiile care să fie OK pentru personal, dar în acelaşi timp să nu ducă la pierderi de vieţi şi la un impact foarte grav pe viaţa cetăţenilor", a argumentat şeful DSU, care a mai arătat că soluţia legislativă trebuie să fie promovată printr-un proiect de lege. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street

pixel