COVID-19, prezent în Italia în octombrie 2019? OMS reverifică datele
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Probele dintr-un studiu care sugerează că SARS-CoV-2 circula în afara Chinei încă din octombrie 2019 au fost re-testate la cererea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au spus doi oameni de știință care au condus cercetarea din Italia.

Există o presiune internațională în creștere pentru a afla mai multe despre originile pandemiei care a ucis peste 3 milioane de oameni din întreaga lume.

COVID-19 a fost identificat pentru prima dată în orașul Wuhan din China, în decembrie 2019, în timp ce primul pacient din Italia a fost detectat pe 21 februarie 2020 într-un oraș mic de lângă Milano.

Cu toate acestea, un studiu publicat anul trecut sugera că anticorpii împotriva virusului sau a unei variante ale acestuia au fost detectați în Italia încă din 2019.

Acest lucru a determinat mass-media de stat chineză să sugereze că virusul ar fi putut să nu provină din China, deși cercetătorii italieni au subliniat că descoperirile au ridicat întrebări cu privire la momentul apariției virusului și nu la locul de proveniență.

"OMS ne-a întrebat dacă putem împărtăși materialul biologic și dacă putem relua testele într-un laborator independent. Am acceptat", a declarat Giovanni Apolone, director științific la Institutul Cancerului din Milano.

"OMS este în contact cu cercetătorii care au publicat lucrarea originală. A fost stabilită o colaborare cu laboratoarele partenere pentru testări suplimentare", a spus un purtător de cuvânt al OMS.

Acesta a mai declarat că OMS este conștientă de faptul că cercetătorii intenționează să publice un al doilea raport „în viitorul apropiat”. 

Reprezentantul OMS a spus că agenția ONU a contactat toți cercetătorii care au publicat sau furnizat informații cu privire la eșantioanele colectate în 2019 despre care s-a raportat că au fost pozitive la SARS-CoV-2, dar nu are încă interpretarea finală a rezultatelor.

Fost șef al MI6, despre laboratorul din Wuhan: Au distrus deja probele

Descoperirile cercetătorilor italieni, publicate în noiembrie anul trecut în SAGE Journals  au arătat anticorpi neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 în sânge preluat de la voluntari sănătoși din Italia în octombrie 2019 în timpul studiu de screening al cancerului pulmonar.

Majoritatea voluntarilor erau din Lombardia, regiunea de nord din jurul Milano, care a fost prima și cea mai afectată de virus, în Italia.

„Niciuna dintre studiile publicate până acum nu a pus sub semnul întrebării originea geografică”, a declarat Apolone pentru Reuters.

"Îndoiala tot mai mare este că virusul, probabil mai puțin puternic față de lunile ulterioare, circula în China cu mult înainte de cazurile raportate", a adăugat Apolone.

Testul olandez

OMS a ales laboratorul Universității Erasmus din Rotterdam pentru retestare, a spus Emanuele Montomoli, coautor al studiului inițial și profesor de sănătate publică la Departamentul de Medicină Moleculară a Universității din Siena.

Universitatea Erasmus nu a comentat informațiile.

Cercetătorii italieni au trimis echipei din Rotterdam 30 de probe biologice recoltate în octombrie-decembrie 2019 pe care le-au găsit pozitive, 30 de probe din aceeași perioadă în care au testat negativ și 30 de probe din 2018, negative.

"Le-am trimis în orb, ceea ce înseamnă că cercetătorii olandezi nu au știut ce probe au fost pozitive și care negative", a spus Apolone.

"Nu am spus în studiul nostru că putem stabili fără îndoială că SARS-CoV-2, ulterior secvențiat la Wuhan, circula deja în Italia în octombrie", a spus Montomoli.

"Am găsit doar răspunsul la virus, și anume anticorpii. Deci, putem spune că acest coronavirus sau unul foarte similar, poate o variantă mai puțin transmisibilă, circula aici în octombrie", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel