Urmărește dezbaterea live

Seceta îi ține departe pe turiști. Pe Costa del Sol se iau măsuri disperate

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Costa del Sol / FOTO: Wikipedia
Costa del Sol / FOTO: Wikipedia
După un 2023 extrem de secetos, Andaluzia a fost nevoită să recurgă la la măsuri drastice, iar stațiunea Costa del Sol se întreabă cum va putea primi turiști în sezonul estival.

În 1962, guvernul spaniol a lansat campania „España es diferente”, astfel încât Peninsula Iberică să devină o țară a turismului. Un pariu câștigat, în cele din urmă, Spania fiind, astăzi, a doua cea mai mare destinație turistică după Franța, cu 80 de milioane de vizitatori anuali. 

Turiștii se îngrămădesc în Andaluzia: de la Nerja până în Gibraltar trecând Malaga, cei 150 de kilometri ai Costa del Sol atrag turiști europeni și internaționali fermecați de know-how-ul spaniol pentru vacanțe. Această moștenire turistică este totuși amenințată, scrie „El País”. Iar cauza este seceta care stăruie de câțiva ani.

Alertă roșie la Malaga

Este un an paradoxal pentru Costa del Sol: regiunea vrea să bată recordul din 2023, cu 14 milioane de vizitatori, dar în condițiile în care trebuie să respecte restricțiile de apă care afectează deja 250.000 dintre locuitorii săi. În jurul orașului Malaga, solurile lipsite de apă au crăpat, o consecință a schimbărilor climatice ce afectează puternic Spania. Începând din var anului trecut, alimentarea cu apă este oprită pe timpul nopții în unele provincii și, în urmă cu câteva zile, Comitetul pentru Secetă a emis alerta roșie pentru orașele Malaga și teritoriul Guadalhorce.

Această lipsă de apă reprezintă o provocare pentru turism, un sector cheie al economiei regionale. Dacă apa nu mai curge la robinet, „turiștii vor mai continua să vină, se vor împăca oare cu ideea că nu vor putea face un duș la orice oră din zi și din noapte sau că piscina vilei închiriate este goală?”, se întreabă ”El País”.

Soluții inventive

Pentru Enrique Navarro, directorul Institutului Andaluz de Turism din Malaga, problema consumului de apă apare diferit în funcție de tipul de cazare: de la 300 de litri pe zi de persoană într-un hotel de trei stele până la aproape 700 de litri pentru unul de cinci stele. Spre comparație, guvernul andaluz a raționalizat deja consumul la 160 de litri de apă pe zi pe locuitor. „Ar fi o nebunie dacă ar fi apă pentru turiști, dar nu și pentru localnici”, a comentat Antonio Guevara, decanul Facultății de Turism din cadrul Universității din Malaga.

Dar anul trecut, turismul a adus 19 miliarde de euro și a creat 128.000 de locuri de muncă. O excepție amenințată dacă sectorul nu mai reușește să primească în mod corespunzător vizitatorii. Sectorul hotelier este, așadar, plin de inventivitate pentru a economisi apă cu orice preț: montarea de instalații noi, mai puțin risipitoare, reducerea presiunii la duș, ba chiar căzi fără dop pentru a preveni îmbăierea. La nivel regional, guvernul andaluz vrea o instalație mobilă de desalinizare sau chiar deplasarea apei cu barca din Murcia, relatează „El País”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Targ de joburi
Farmacie / Foto: Freepik
Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Grafic / FOTO: Freepik
Tineri cercetători / FOTO: Freepik
Investitori / FOTO: Freepik
Vas transportor de gaze naturale lichefiate

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Mihai Daraban, și E.S. dl Noel Servigon, Ambasadorul Republicii Filipine în România
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com

pixel