"Cu apetitul nostru nemărginit pentru o creştere economică necontrolată şi inegală, omenirea a devenit o armă de extincţie în masă", a declarat Antonio Guterres înainte de începerea acestei conferinţei, organizată de Convenţia ONU privind Diversitatea Biologică, pe care o consideră "şansa noastră de a opri această orgie a distrugerii".
De la preluarea funcţiei în 2017, Antonio Guterres, fost premier al Portugaliei, a făcut din schimbările climatice prioritatea mandatului său.
El a făcut aceste declaraţii în urma premierului canadian, Justin Trudeau, a cărui intervenţie a fost întreruptă de tamburinele a mai multor reprezentanţi ai unei populaţii indigene locale. "Genocidul băştinaşilor = ecocid", "Pentru a salva biodiversitatea, nu mai invadaţi pământurile noastre", erau mesajele care se puteau citi pe un banner, afişate de aceştia timp de câteva minute în aplauzele unora dintre cei prezenţi în sală, înainte de a fi escortaţi, în linişte, spre ieşire.
Provocările cu care se confruntă participanţii la COP15 sunt considerabile: un milion de specii sunt ameninţate cu dispariţia, o treime din teritorii sunt grav degradate şi solurile fertile dispar, în timp ce poluarea şi schimbările climatice accelerează degradarea oceanelor.
Produsele chimice, materialele plastice şi poluarea aerului sufocă pământul, apa şi aerul, în timp ce încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili provoacă haos climatic - de la valuri de căldură şi incendii de vegetaţie până la secete şi inundaţii.
Reprezentanţi ai peste 190 de ţări se reunesc între 7 şi 19 decembrie pentru a încerca să încheie un acord pentru natură pe zece ani şi să se evite astfel o a şasea extincţie în masă. Însă rezultatul negocierilor, care acoperă aproximativ douăzeci de obiective menite să salveze ecosistemele până în 2030, rămâne incert.
"Astăzi nu suntem în armonie cu natura, dimpotrivă, cântăm o melodie foarte diferită", o "cacofonie a haosului cântată cu instrumente de distrugere", a rezumat secretarul general al ONU.
Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa
Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru oricare dintre cei care sunt asigurați la sistemul național de asigurări de sănătate.
Astfel, dosarul electronic de sănătate poate fi accesat cu ajutorul unui medic care nu este neapărat medicul de familie.
Orice asigurat în sistemul național de sănătate își poate accesa dosarul de sănătate (fișa medicală) prin intermediul site-ului www.des-cnas.ro.
Primul pas trebuie făcut însă de medic. Acesta va trebui să genereze o matrice de securitate pentru asigurat, la solicitarea sa și în baza actului de identitate lucru care nu se poate face decât fizic. Apoi, odată generată matricea, pacientul are la dispoziție trei zile ca să-și stabilească o parolă pe care o va folosi ca să intre în dosarul său de sănătate.
Autentificarea în portalul DES
Autentificarea în site-ul DES se poate face în două moduri:
- fie prin utilizarea cardului național de sănătate și a codului PIN asociat, dar și cu ajutorul parolei de acces;
- fie prin folosirea codului de asigurat de pe cardul de sănătate (CID) sau a codului numeric personal (CNP), a matricei de securitate și a parolei de acces.
Odată ce asiguratul este autentificat și are acces la dosar, va căpăta acces la informațiile medicale care îl privesc. De asemenea, se pot adauga informații medicale, să fie acordat ori să fie retras dreptul unui medic de a avea acces la dosar. Doar un medic și, dacă e cazul, reprezentantul legal pot accesa dosarul electronic de sănătate, iar nicidecum un alt pacient.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...