Secretele tulpinii Omicron dezvăluite la microscop
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
SARS-CoV-2 văzut la microscop
SARS-CoV-2 văzut la microscop
În urmă cu câteva săptămâni, la Lausanne au fost instalate unele dintre cele mai puternice microscoape electronice din lume. Acestea sunt se află la Centrul Dubochet pentru Imagistică (DCI) - o unitate de cercetare comună condusă de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), Universitatea din Lausanne și Universitatea din Geneva - și s-ar putea dovedi a fi un aliat prețios în lupta împotriva SARS-CoV-2, în special a variantei Omicron, care se răspândește rapid în întreaga lume.

"Colaborăm cu grupul de cercetare în domeniul virologiei condus de Didier Trono și cu grupul de cercetare în domeniul proteinelor condus de Florence Pojer pentru a produce o imagine precisă a structurii proteinei spike a variantei Omicron", spune Henning Stahlberg, care a înființat DCI în campusul EPFL. DCI a produs deja o imagine a proteinei spike a virusului original la o rezoluție de 2Å - cea mai mare rezoluție obținută până în prezent - permițând oamenilor de știință să vizualizeze atomii individuali. "Acum putem vedea exact ce mutații permit variantei Omicron să reziste complet la vaccinul AstraZeneca și parțial la cel Pfizer", spune Stahlberg.

Te vaccinezi o SINGURĂ DATĂ și scapi de COVID toată viața

Cu ajutorul imaginilor de microscopie electronică de înaltă rezoluție, oamenii de știință își pot îmbunătăți înțelegerea modului în care proteina mutantă a spike-ului se leagă de receptorii celulari ACE2, ceea ce permite virusului să pătrundă în celulele umane. Aceste cunoștințe ar putea ajuta la deschiderea drumului către noi abordări terapeutice. "Definirea structurii proteinei Omicron spike la mai puțin de o lună după ce această variantă a fost identificată pentru prima dată este ca și cum am ateriza pe o planetă în săptămânile care urmează primei sale observații cu un telescop", reflectă Didier Trono. "Potențialul acestei tehnologii este pur și simplu uimitor".

Analiza structurală, care nu a fost încă revizuită de colegi, a fost publicată astăzi. Acum, oamenii de știință din întreaga lume o pot folosi pentru propriile cercetări privind modul în care varianta Omicron răspunde la medicamentele existente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai multe gaze naturale

În orice caz, așa reiese din datele statistice oficiale. 

În Japonia, AI prezice ce angajați vor demisiona

Companiile japoneze se străduiesc să-și protejeze...

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

China lansează o nouă forță de apărare cibernetică

China a anunțat crearea în cadrul armatei a unei noi...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...


pixel