Secretele tulpinii Omicron dezvăluite la microscop

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
SARS-CoV-2 văzut la microscop
SARS-CoV-2 văzut la microscop
În urmă cu câteva săptămâni, la Lausanne au fost instalate unele dintre cele mai puternice microscoape electronice din lume. Acestea sunt se află la Centrul Dubochet pentru Imagistică (DCI) - o unitate de cercetare comună condusă de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), Universitatea din Lausanne și Universitatea din Geneva - și s-ar putea dovedi a fi un aliat prețios în lupta împotriva SARS-CoV-2, în special a variantei Omicron, care se răspândește rapid în întreaga lume.

"Colaborăm cu grupul de cercetare în domeniul virologiei condus de Didier Trono și cu grupul de cercetare în domeniul proteinelor condus de Florence Pojer pentru a produce o imagine precisă a structurii proteinei spike a variantei Omicron", spune Henning Stahlberg, care a înființat DCI în campusul EPFL. DCI a produs deja o imagine a proteinei spike a virusului original la o rezoluție de 2Å - cea mai mare rezoluție obținută până în prezent - permițând oamenilor de știință să vizualizeze atomii individuali. "Acum putem vedea exact ce mutații permit variantei Omicron să reziste complet la vaccinul AstraZeneca și parțial la cel Pfizer", spune Stahlberg.

Te vaccinezi o SINGURĂ DATĂ și scapi de COVID toată viața

Cu ajutorul imaginilor de microscopie electronică de înaltă rezoluție, oamenii de știință își pot îmbunătăți înțelegerea modului în care proteina mutantă a spike-ului se leagă de receptorii celulari ACE2, ceea ce permite virusului să pătrundă în celulele umane. Aceste cunoștințe ar putea ajuta la deschiderea drumului către noi abordări terapeutice. "Definirea structurii proteinei Omicron spike la mai puțin de o lună după ce această variantă a fost identificată pentru prima dată este ca și cum am ateriza pe o planetă în săptămânile care urmează primei sale observații cu un telescop", reflectă Didier Trono. "Potențialul acestei tehnologii este pur și simplu uimitor".

Analiza structurală, care nu a fost încă revizuită de colegi, a fost publicată astăzi. Acum, oamenii de știință din întreaga lume o pot folosi pentru propriile cercetări privind modul în care varianta Omicron răspunde la medicamentele existente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel