Sectorul construcţiilor, creştere modestă în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lucrător în construcții
Lucrător în construcții
Volumul lucrărilor de construcții din luna iulie a anului în curs a înregistrat creșteri atât față luna precedentă cât și față de aceeași lună a anului trecut, conform statisticilor INS.

În luna iulie 2023, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,5%.

În luna iulie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna iulie 2022 ca serie brută cu 15,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 15,9%.

În perioada 1.I-31.VII.2023, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-31.VII.2022, ca serie brută, cu 12,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%.

 

Iulie 2023 comparativ cu iunie 2023

 

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 3,8%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-12,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,5%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,9%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-9,9%), clădirile rezidenţiale (-3,2%) şi la construcţii inginereşti (-0,7%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,5%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+6,3%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,1% fiecare.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+3,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,3%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 6,0%

 

Iulie 2023 comparativ cu iulie 2022

 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 15,8%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (+22,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+15,3%).

Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile ingineresti (+37,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+7,7%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 15,9%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+23,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+17,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+15,1%).

Pe obiecte de construcţii, creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti (+37,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (+8,1%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 13,4%.

 

Primele șapte luni din an comparativ cu aceeași perioadă din 2022 

 

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 12,4%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de reparaţii capitale (+33,5%), lucrările de construcţii noi (+10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,4%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti (+33,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,4%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 6,4%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+32,4%), lucrările de construcţii noi (+11,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,7%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+32,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+0,8%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 5,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel